2024. március 29., péntek

Tanévkezdés magyarkanizsai módra

Kevesebb diákkal, ám töretlen lendülettel indult meg a munka a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában

Cipő- és kézfertőtlenítés, lázmérés, maszkban való belépés – szigorú protokoll fogadja azokat, akik a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola épületébe belépnek. A diákokat, a tanárokat, a szülőket és a látogatókat is ugyanez a procedúra fogadja, amely megfelel a hatályos előírásoknak, és amelyet mindenkinek egyformán be kell tartania. Szepesi Zoltán iskolaigazgató a tanév első délelőttjén arról számolt be, hogy volt olyan kisiskolás, aki annyira várta a tanévkezdést, hogy annak ellenére, hogy ma nem kellett volna a suli közelébe mennie, mégis ott toporgott az ajtó előtt. Ez persze azért is lehet, mert a szokatlan helyzet, a csoportokra való felosztás a gyerekeket és a szülőket is összezavarja, a pedagógusok azonban igyekeznek őket egyengetni, hogy minél könnyebben vegyék azokat az akadályokat, amelyeket a járványhelyzet előidézett. A két magyarkanizsai, valamint a martonosi, az adorjáni és a velebiti épület tartozik az intézményhez, amelybe összesen 836 diák jár, közöttük 85 elsős. Némileg kevesebb, mint tavaly, ám ezt is megszokhattuk, szinte nem is mondunk újat azzal, hogy csökken a diáklétszám, aminek többféle oka is lehet. Az igazgató szavaiból azonban az tűnik ki, hogy egyetlen pillanatra sem nem torpannak meg, helyette inkább a munkájukat végzik, a legjobb tudásuk szerint. Előretekintve különféle beruházásokat is terveznek, még a falvak iskoláiban is, a munka pedig ugyanolyan lendülettel folyik, mint bármikor máskor. Ez a második év, hogy Szepesi Zoltán ül az igazgatói székben Magyarkanizsán, ahol alkalmazkodnak az előállt helyzethez, és az előírásokat betartva kezdték meg a tanévet.

Szepesi Zoltán, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója (Jenei Klementina felvétele)

Szepesi Zoltán, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója (Jenei Klementina felvétele)

– Az iskolaév a vírus elleni védekezés jegyében idén igen sok előkészületet igényelt. Az egész oktatási rendszert úgy alakították át, hogy meg tudjon felelni az előírásoknak. Mi olyan modell mellett döntöttünk, amelynek lényege, hogy csoportokra bontottuk az osztályokat. Az alsó tagozatokon a reggeli órákban jön az egyik csoport, akiknek négy órát tartunk, majd a délelőtti órákban a másik csoport, akiknek ugyancsak négy órát tartunk. Nekik azután a választott tantárgyakat otthon lehet tanulniuk, de igyekeztünk úgy kialakítani a rendszert, hogy minimálisra redukálódjon számukra a távoktatás.

Ezek szerint úgy tapasztalták, hogy hatékonyabb az iskolai oktatás?
– A távoktatásnak is megvannak az előnyei, tapasztalataink szerint azonban inkább a felsősöknek felelt meg. A kicsiknek másféle készségeket, másféle tudást kell elsajátítaniuk, és ezeket a folyamatokat könnyebb közvetlenül a tanítónővel együtt megvalósítani. Elég csak arra gondolni, hogy távoktatásban milyen nehéz az írás vagy az olvasás tanítása és annak ellenőrzése. A felsősöknél a távoktatási modell könnyebben működött. Őket is csoportokra osztottuk. Az ő esetükben az egyik csoport egy héten három napot, a másik csoport pedig egy héten két napot jön be az iskolába, és amíg az egyik csoport itt van, addig a többiek távoktatásban kapják meg az anyagot, és otthon készülnek, majd váltanak. A rendszer nem lett egyszerűbb és átláthatóbb, de megfelel az előírásoknak, ugyanakkor a tanulóktól, a szülőktől és a pedagógusoktól is nagyobb odafigyelést igényel.

A falvakban is ugyanez a helyzet?
– Jelen pillanatban igen. Az a modell, amelyet alkalmazunk, egészen biztosan igényel majd javításokat, ezt azonban a gyakorlat fogja megmutatni.

Ebben az állapotban is gondolnak a fejlesztésekre?
– Idén Adorjánon lehetőségünk lesz arra, hogy egy plusztartalmakat kínáló programot vezessünk be. A gyermekeknek lehetőségük lesz részt venni abban a minisztérium által támogatott programban, amely jövőre Magyarkanizsán is elérhetővé válik. Az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően sikerült megújítanunk a napközit. A nyár folyamán befejezték a Zmaj épületben a számítógépes hálózat teljes kiépítését. Emellett több projektünk is folyamatban van, amelyeket a rendkívüli állapot miatt kicsit csúsztatnunk kellett, ilyen az adorjáni épületünkben a konyha felújítása, továbbá a sportszerek beszerzése, a számítógépes tantermeink felújítása is kicsit várat magára. Ezenfelül kisebb felújítási munkálatok történtek.

Több helyről hallani lehetett a martonosi épületre vonatkozó lehetséges felújításról…
– A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól kapott ígéretet maga a község. Az a legidőszerűbb, mert az a legrégebbi és leginkább felújításért kiáltó épületünk, ugyanakkor bízunk benne, hogy a Zmaj épület is mielőbb sorra kerül, annál is inkább, mert jövőre ünnepeljük építésének 120. évfordulóját.

Létszámok tekintetében mi a jellemző?
– A fluktuáció továbbra is jelen van. Idén kevesebb tanulóval kezdjük a tanévet, mint az elmúlt esztendőben, ugyanis 865-ről 836-ra csökkent az összlétszám.

Mit remél az idei tanévtől?
– Az biztos, hogy nagy kihívásokat tartogat mindannyiunk számára. Rendkívüli tanév lesz az idei.