2024. április 23., kedd

Becsöngettek

Kishegyesi iskolakezdés járványügyi szabályok mellett – Történelmi mélyponton az elsősök száma – Kevés pénz jutott karbantartásokra

Tegnap a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában is megkezdődött az 2020/21-es tanév. Elmondható, hogy a járványhelyzet miatt a mostani iskolakezdés más, mint az eddigi években. Fülöp Valentin, a kishegyesi általános iskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy igyekeztek a minisztérium összes utasítását betartani.

Fülöp Valentin (Lakatos János felvétele)

Fülöp Valentin (Lakatos János felvétele)

– A legfőbb kérés az volt, hogy az osztályokban a diáklétszám ne haladja meg a 15 főt, illetve egy padban csak egy diák üljön. Később annyit enyhítettek, hogy amennyiben van elég hely, akkor ezt 18 főig lehet emelni. Nálunk sajnos viszonylag kevés diák van, így minden osztályban meg tudtuk oldani, hogy ne kelljen két részre osztani őket. Minden osztály osztatlanul kezdte a tanévet, mivel vannak elég nagy tantermeink, ahol a 15 főnél nagyobb osztályok is elférnek. Emellett igyekeztünk a higiéniai előírásokat is betartani, a teljes iskolát fertőtlenítették a Szabadkai Közegészségügyi Intézet munkásai. Emellett minden iskolai épület bejáratához kézfertőtlenítőket szereltünk fel, a diákok iskolába érkezéskor és szünet után használják őket. Természetesen a maszkokat az iskolában is kötelező viselni, illetve rendszeresen fertőtlenítjük az osztálytermeket minden nagyszünet után, és a két váltás között. Szünetekben vigyázunk arra, hogy a gyerekek ne csoportosuljanak túl nagy számban, és folyosókon is ügyeletet tartunk – mondta el az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy a szükséges fertőtlenítőszereket az iskola szerzi be a saját költségvetéséből. A maszkokat nem tudták biztosítani minden diáknak, mert erre nincs keretük, és az önkormányzat sem adott rá pénzt. Emiatt a maszkokat a szülők kell, hogy megvásárolják a gyerekeknek.

A kishegyesi általános iskolában folyamatos a diákok létszámcsökkenése, így az idei tanévben kevesebb gyerek koptatja az iskola padjait, mint tavaly, tudtuk meg Fülöptől.

– Az idei tanévben 26 magyar tannyelven induló elsősünk van. Ilyen kevés számú elsős a kishegyesi iskola történetében még soha nem volt. Kérdéses volt, hogy tudunk-e egyáltalán két magyar első osztályt indítani, de végül ez sikerült. Szerb tannyelven 5 diák indul iskolába. Az össz diáklétszámot tekintve is csökkenést tapasztalunk, tavaly 350 diákunk volt, az idén csak 315 – mondta el az igazgató.

Az idei tanévet 315 diák kezdte meg a kishegyesi iskolában (Lakatos János felvétele)

Az idei tanévet 315 diák kezdte meg a kishegyesi iskolában (Lakatos János felvétele)

A járványhelyzet a pénzek áramlását is negatívan befolyásolta, így a szokásos nyári javításokból, tatarozásokból a mostani szünidő alatt kevesebb valósulhatott meg a kishegyesi iskolában.

– A járvány miatti általános pénzhiány nem igazán tett lehetővé komolyabb felújításokat. A tornaterem újrafestése jelen pillanatban is folyamatban van, mivel a pénzhiány miatt később tudtuk megbízni a kivitelezőt. Ezek a munkálatok várhatólag még az első hét alatt tartani fognak, viszont ez nem gond, mert a jelenlegi előírások szerint a tornaórákat a szabadban kell tartani. Emellett az iskola galériájának tetőszerkezete olyan rossz állapotban van, hogy az épületrész minden nagyobb esőzés során beázik. Ennek az orvoslására pénzeszközöket kértünk az önkormányzattól. Reméljük, hogy megkapjuk, mivel a tetőszerkezet cseréje égető kérdés, ugyanis míg ez nem történik meg, addig nem tudjuk használni – számolt be Fülöp, majd azzal folytatta, hogy az iskola galériája nem csak az iskola számára fontos. Ez az épületrész helyszínül szolgál az önkormányzat, a művelődési egyesület és civil szervezetek rendezvényeinek. Emellett a topolyai zeneiskola tanárai is ott tartották a zeneórákat a kishegyesi diákok számára. Jelen pillanatban ez nem lehetséges, mondta az igazgató.