2024. április 26., péntek

Fogadták az elsősöket Szenttamáson

Szenttamás község négy általános iskolájában hétfőn fogadták az első osztályba induló diákokat. A koronavírus-járványra való tekintettel az előző évekhez viszonyítva sokkal szerényebb volt az ünnepség. A 2020/2021-es tanév a járvány miatt azonban nem a megszokott módon kezdődik. Az óvintézkedések maximális betartásával a diákok a tantermekben tanulnak, illetve – intézménytől függően – részben folytatódik a távoktatás. A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában például nem lesz távoktatás, a Vuk Karadžić Általános Iskolában pedig részben változik az előadás menete, azaz a diákok tévé és internet segítségével is tanulnak. Az osztályokban a diákok létszáma nem haladhatja meg a 15-16 főt, minden padban csak egy diák ülhet, és kötelező az arcmaszk használata.

A magyar első osztály (Paraczky László felvétele)

A magyar első osztály (Paraczky László felvétele)

Szeptember 1-jén a Vuk Karadžić Általános Iskolában 45, a Jovan Jovanović Zmaj iskolában 53 (itt egy 20 fős magyar nyelvű és két szerb nyelvű osztály indult 16, illetve 17 kisdiákkal), a turiai Petar Drapšin Általános Iskolában 24, a nádaljai Žarko Zrenjanin Uča iskolában 26 diák kezdte meg a tanévet, azaz a községben összesen 148 kisdiák számára szólalt meg az iskolacsengő.

A járvány miatt a Jovan Jovanović Zmaj iskolában egyórás különbséggel szervezték meg az elsősök fogadását: délelőtt 10 órától a magyar nyelven tanulókat, 11 órától pedig a szerb osztályokba beiratkozott diákokat köszöntötték.

− Nagy szeretettel üdvözlök mindenkit, és azt kívánom, hogy az iskolacsengő hangja mindenkinek hozzon szerencsét. Biztos vagyok abban, hogy jó diákok lesztek, mivel kiválóak a tanítóitok és a tanáraitok. Legyetek nyugodtak, társalogjatok, figyeljetek az órán, és biztos vagyok abban, hogy idővel kitűnő diákokká, azt követően pedig még jobb felnőttekké váltok – mondta Munjin Szokola Erika, az iskola igazgatója.

A kis elsősöket minden iskolában köszöntötte Radivoj Debeljački polgármester is. Kíséretében volt még az alpolgármester, Milica Zarić, és a községi tanács tagjai, akik mindenkinek átadták az önkormányzat által biztosított tanfelszerelést tartalmazó csomagot és egy-egy könyvet.

− Ez egy nagy nap az életetekben, és jó látni, hogy mindannyian vidámak vagytok és mosolyogtok. Gratulálunk az iskolakezdéshez! Támogatni fogunk benneteket az iskoláztatás folyamán, és mindenben, amire a jövőben szükségetek lesz – mondta Szenttamás polgármestere.

Az egyetlen magyar nyelvű osztályt ezúttal Matarugin Elvira tanítónő vezeti, aki elmondta, a jelenlegi nehéz helyzet ellenére is optimista, és bízik abban, hogy idővel minden pozitív irányba mozdul el.

− Egy nagyon szép közösség alakult ki, 12 kisfiú és 8 kislány jár az első osztályba. Reméljük, hogy továbbra is egy közösség maradunk, nem leszünk szétosztva. Most egy új helyzetben, egy új szerepben indulunk, ilyen még nem volt. A koronavírus egy kicsit megváltoztatta az iskoláztatást mindenki számára, így az elsősök számára is. A maszk használata kötelező, próbálunk beilleszkedni minden helyzetbe. Kicsit nehéz feladatunk lesz, mert kicsikről van szó, de próbáljuk tiszteletben tartani az előírásokat. Az órák rövidítettek, 30 perccel indulunk, és naponta négy iskolai órát tartunk. Az elsősök mindig délután jönnek iskolába – mondta a tanítónő.