2024. április 19., péntek
7. SHAKESPEARE FESZTIVÁL

A derü jegyében

A Beethoven és Shakespeare című koncerttel, két nem mindennapi alkotó „találkozásából” született alkotással nyitja meg szeptember 12-én a Belgrádi Filharmónia Vonós Kvartettje a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Shakespeare Fesztivált. Kevesen tudják, hogy Beethovent éppen William Shakespeare-nek sok műve ihlette, különösen a vonós négyeseit, a Coriolan-nyitánnyal (op. 62) és a Vihar c. szonátával pedig közvetlenül kifejezte hódolatát nagy író eszményképe előtt.

Vladimir Gak, Dragana Milošević, Nikita Milivojević és  Sonja Marić a  Stanković-villában megrendezett sajtótájékoztatón (Fotó: Bozsoki Valéria)

Vladimir Gak, Dragana Milošević, Nikita Milivojević és Sonja Marić a Stanković-villában megrendezett sajtótájékoztatón (Fotó: Bozsoki Valéria)

Az Ahogy tetszik c. romantikus komédia, amely a Niši Népszínház, a Kruševaci Színház és a Nišville Jazz tetar festival együttműködésének gyümölcse, Nikita Milivojević rendező elképzelése szerint, továbbá A két veronai nemes/ifjú a Šabaci Színház társulatának előadásában, Mia Knežević rendezésében, valamint a Rosenkrantz és Gildernstern halottak c. produkció a székvárosi Szerb Nemzeti Színház előadása, amelyet Igor Pavlović állított színpadra, és Az én Shakespeare-em című produkció, amely tavaly indult Nikita Milivojević rendezésében (és amelynek folytatását kérte a fesztivál közönsége) kerül bemutatásra szeptember 12-étől 16-áig Čortanovcin, a festői szépségű Stanković-villában, a csillagos ég alatt.  Ebben az évben a járványhelyzet miatt csak mintegy 120 néző kísérheti figyelemmel ezt a rangos, egyedülálló fesztivált. A belépőjegy mindössze 500 dinárért vásárolható meg.

A sajtótájékoztatón részt vett Nikita Milivojević rendező, a fesztivál alapítója és igazgatója, valamint a rendezvényt támogató intézmények képviseletében: Dragana Milošević tartományi művelődési titkár, Vladimir Gak Inđija polgármestere és Sonja Marić, az Uniqa Biztosító marketing részlegének igazgatója.

E fesztivál egyedülálló művelődési rendezvényként hivatalosan is bekerült a Fesztiválok Európai Hálózatába, az ókontinens legjelentősebb szemléinek listáján tartják nyilván. 2019-ben az European Festival Assotiation ezt a rendezvényt a kiváló művészeti fesztiváloknak járó elismeréssel (EFFE Label 2019/2020) tüntette ki.

Rossz idő estén az előadásokat, amelyek mind 19.30-kor kezdődnek, a székvárosi Szerb Nemzeti Színházban tarják meg. A jegyvásárlással kapcsolatos bővebb tájékoztatás a www.tickets.rs honlapon olvasható.