2024. április 19., péntek
SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ

Évadnyitó előadás az egészségügyiek jegyében

Dr. Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója a székvárosi művelődési intézmény Terma kávézójának erkélyén szervezett sajtótájékoztatón – miközben a színház szimfonikus zenekara a színház belépőjében próbált –, beszámolt többek között arról a nagy munkáról, amelyet a nyár folyamán sikerült elvégezni a 160. évadnyitásig: a közönség és a művészek érdekében kitisztíttatták, fertőtlenítették a színház teljes légkondícionáló berendezését, így mindenki számára biztosították a tiszta levegőt. Ezenkívül kicseréltették a teljes felszerelést, amely a nagyterem színpadán bemutatandó előadásokhoz remélhetőleg megfelelő fényt és audiovizualitást fog biztosítani. Az intézményvezető elmondta, ha eső miatt az INFANT és a Shakespeare-fesztivál előadásai a szabadtérben nem kerülhetnek bemutatásra, a székvárosi Szerb Nemzeti Színház színpadai várják a színészeket és a közönséget.

A sajtótájékoztatón Tоni Ranđelović, dr. Zoran Đerić és Milovan Filipović (Fotó: Bozsoki Valéria)

A sajtótájékoztatón Tоni Ranđelović, dr. Zoran Đerić és Milovan Filipović (Fotó: Bozsoki Valéria)

Megtudtuk azt is, hogy a Szerb Nemzeti Színház legutóbbi két kiadványát – a Smederevo 1941. c. könyvet Ana Đorđević tollából és az Irodalmi Nobel-díjas Peter Handke szerb nyelvű kötetét Istorija iza pripovesti (Eseji o Jugoslaviji) címmel – színházfesztiválok keretében tervezik népszerűsíteni.

Milovan Filipović, a drámatársulat igazgatója beharangozta: Tom Stopperd Rosencrantz és Guildenstern halott című drámája, Igor Pavlović rendező mestermunkája először holnap, pénteken19.30-kor kerül bemutatásra a Szerb Nemzeti Színházban, méghozzá vajdasági egészségügyi dolgozók számára, akik felépültek a COVID–19 vírus következményeitől. A szervezők és az alkotógárda úgy gondolta, hogy ez a komédia így biztonságos lesz mind a közönség, mind az előadó színészek számára. A darabot azután 15-én Čortanovcin, a Stanković-villa szabadtéri színpadán a Shakespeare-fesztiválon is előadják. A másik sikeres darabot Ki ölte meg Janis Joplint? címmel szeptember 6-án, vasárnap a 47. INFANT fesztivál közönsége láthatja a székvárosi Kínai negyedben, 27-én pedig bemutatják a Sterija Játékokon. Az Újvidéki omnibusz projektum keretében a Gramatika poremećaja c. darab művészei Észak-Macedóniában, a szkopjei ITF SKUPI fesztiválon lépnek fel szeptember 18-án. A Smederevo 1941. c. darabot ebben a hónapban két fesztivál közönsége várja: 21-én a smederevói (szendrői) Színház a várban nevű rendezvényen, hiszen ott is játszódik a darab cselekménye, valamint 26-án a 65. Sterija Játékok színházkedvelői és a kritikusok láthatják a fesztivál nyitóelőadásaként. A színház drámai társulata október 2-án a Povratak (Visszatérés) darabbal is bemutatkozik a Sterija Játékokon.

A Szerb Nemzeti Színház drámai társulata szeptember 7-én kezdi meg Shakespeare Vihar c. drámájának próbáit Kokan Mladenović rendezésében, és október 25-ére tervezik a darab bemutatóját.

Тоni Ranđelović, a balett-társulat igazgatója elmondta: A társulat 70 éves évfordulójának megünneplése 2021. március 21-éig tart. A járvány miatti féléves kiesés után most újra fel kell készíteni a táncosokat, és ez időbe telik. Az ohridi legenda c. projektum, amelybe eddig sok energiát, munkát fektetett be a társulat, az előadás megvalósulását a tartományi képviselőház is finanszírozza, remélhetőleg október 24-ére bemutatásra kerül. Még várják a társulat szerződtetett, külföldi tagjainak megérkezését Újvidékre. Vladimir Suvalov jeles koreográfus dolgozik a táncosokkal. Nem hivatalosan ugyan, de Az ohridi legenda c. projektum a BEMUS-ra is meghívást kapott – mondta a tánctársulat vezetője.

Aleksandar Stankov, az operatársulat igazgatója távollétében Zoran Đerić többek között elmondta: szeptember 7-én a székvárosi Kínai negyedben, a Kulturális Kaleidoszkop c. rendezvény keretében a Rigoletto opera kerül bemutatásra. Az operatársulat terveiben szerepel a 2. Operária rendezvény – tudtuk meg a Szerb Nemzeti Színház igazgatójától.

A társulatok vezetői elmondták: művészek is már nagyon vágynak a közönségre, és a közönség is nagyon várja az élő drámai, tánc- és operaelőadásokat. Az elmaradt előadásokra váltott belépőjegyekért a polgárok munkanapokon 10-től 19 óráig igényelhetik vissza a pénzt a színház pénztárán.