2024. április 25., csütörtök

A szarvasvadászt is levetítik

Kettős évfordulót köszönt a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden

A filmes seregszemle névadója születésének kilencvenedik, a szegedi Belvárosi Mozi megnyitásának századik évfordulóját köszöntik a szeptember 8-án, kedden kezdődő IV. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A fesztivál több programja kapcsolódik az évfordulókhoz. A mozizás hőskorát a kívül-belül megújult filmszínház épületének falaira vetített korabeli, helyi vonatkozású híradófelvételek idézik fel. Zsigmond Vilmos életének és munkásságának három sorsfordító pontját egy különleges VR-film, A fény mestere című alkotás mutatja be, emellett látható lesz kedvenc alkotása, A szarvasvadász, a róla szóló egész estés dokumentumfilm – Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal –, s egy Karoly Bardosh-sal 1976-ban Amerikában forgatott, díjnyertes rövidfilm, az Iron and Horse magyarországi bemutatójára is sor kerül.

A versenyprogramba három kategóriában – nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti film – összesen 32 filmet válogatott az előzsűri. A nagyjátékfilm szekcióban a magyar operatőröket az Akik maradtak, a VALAN és a Magdolna képviseli, ők versenyeznek francia, norvég, orosz, német és dél-afrikai pályatársaikkal.

Az elismerésekről a végső döntést a Szabó Gábor, Herbai Máté és Dobos Tamás operatőr, valamint a Kocsis Ágnes és Karoly Bardosh rendező alkotta zsűri hozza meg a fesztivál zárónapján, szeptember 12-én.

A vetítéseket szakmai programok, mesterkurzus és kerekasztal-beszélgetések kísérik. Szó lesz az új filmalkotási módokról, a mobiltelefon kameraként való használatáról és a VR-filmek technikai-képi sajátosságairól, valamint a fekete-fehér filmezés képi világáról, illetve újra és újra feltámadó kultuszáról.

A fesztiválon több új külföldi és magyar produkciót is premier előtt láthat a közönség, így a Horváth Lili rendező és Maly Róbert operatőr által jegyzett Felkészülés egy meghatározatlan idejű együttlétre című művet, amely a Velencei Filmfesztiválról érkezik.

A versenyen kívüli vetítéseken a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeit – Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), 1945, Szeretlek, mint állat, Seveled, Drakulics elvtárs – láthatja vagy nézheti újra a közönség.