2024. április 25., csütörtök

Lukasenko: Nem lesz polgárháború

Új alkotmányt és új elnökválasztást ígér a fehérorosz államfő

Moszkvába látogat Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő, aki ellen hazájában hetek óta tüntetnek, lemondását követelve. Az ellenzék közben jelezte: új pártot alapít, hogy segítse a politikai és társadalmi-gazdasági válság leküzdését.

Új pártot alapít Vmesztyi (Együtt) néven Marija Kolesznyikova, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja és több támogatója. A döntést indokolva elmondta: „Az ország politikai és társadalmi-gazdasági válságban van, de együtt tudjuk, hogyan kell ebből kilábalni.” Hangsúlyozta: szakemberek ezrei készek felelősséget vállalni és együtt felépíteni az új Fehéroroszországot.

Előzőleg Minszkben őrizetbe vették Lilija Vlaszovát, a Koordinációs Tanács egy további elnökségi tagját. A múlt héten a testület hét fős elnökségének több tagját vitték el a rendőrök, illetve hallgatták ki, köztük Kolesznyikovát is.

Elemzők szerint a tüntetőkkel szemben kezdetben erőszakos fellépés után a karhatalom fenyegetésekkel, illetve aktivisták célzott őrizetbe vételével próbálja módszeresen elfojtani a hetek óta tartó rezsimellenes tiltakozásokat.

Fehéroroszországban az augusztus 9-ei elnökválasztás óta tüntetnek. A tömeg és az ellenzék szerint Alekszandr Lukasenko államfő csalással szerezte meg (sorban) a hatodik mandátumát. A hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80 százalékával győzött. A második helyezett Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki jelölt magát tartja a választás győztesének, bár a hivatalos adatok szerint a szavazatoknak csak 10,1 százalékát kapta meg.

Az ellenzék és a nyugati országok nem ismerik el a választási eredményt. Az eredmények ismertetését követően országszerte azonnal tömeges tüntetések kezdődtek, amelyek később heves összetűzésekbe csaptak át. A hatóságok erőszakosan léptek fel az új választást és az elnök távozását követelő békés tiltakozókkal szemben, sokakat őrizetbe vettek.

Lukasenko szerint a tüntetéseket külföldről irányítják, az ellenzék azonban cáfolja ezt. Az elnök tegnap mindenesetre megüzente honfitársainak, hogy nem lesz polgárháború az országban. Előző nap azonban elismerte: hazája társadalmi rendszere bizonyos mértékben tekintélyelvű, elnöki tisztségre szabott, amin változtatni kell a majdani új alkotmányban.

Korábban azt mondta, hogy kész az elnöki hatáskörök egy részét átadni, és a különböző hatalmi szintek jogköreit lejjebb szállítani, de kizárólag alkotmányos reform keretében. Szerinte egy új választásról is csak azután lehet szó, ha elfogadták az új alkotmányt.

Moszkvában közben megerősítették, hogy Lukasenko két héten belül az orosz fővárosba látogat. Másutt már nem kívánatos személy. Lettország a héten megtiltotta a beutazást 30 fehérorosz tisztségviselő, köztük Lukasenko számára az elnökválasztás után kialakult minszki helyzet miatt. Korábban hasonló intézkedéseket hozott Litvánia és Észtország is. Fehéroroszország ellenszankciókkal fenyegette meg a három balti államot.

Washington is megszólalt a fehérorosz helyzettel kapcsolatban. A Fehér Ház szerint Oroszországnak „tiszteletben kell tartania Belarusz szuverenitását és népének azt a jogát, hogy szabadon és igazságos módon választhassa meg vezetőit”.