2024. március 29., péntek

Mekkora lesz a nyugdíjemelés?

A közgazdászok szerint a svájci modell alkalmazásával januártól 4–6 százalékkal növekedhetnek a nyugdíjak

– Ha a svájci modellhez tartjuk magunkat, akkor a bérek növekedését és az infláció alakulását figyeljük, ennek alapján pedig 5, esetleg 6 százalékos lehet a nyugdíjak növelése. A mostani körülmények közepette mégis úgy látom, hogy a kisebb arányú emelés lenne indokolt. A magánszektorban az idén nincs béremelés, valószínűleg a közalkalmazottak számára sem lesz, sem az idén, sem jövőre, ezek szerint mondjuk 3 százalékos nyugdíjemelés lenne reális, azzal, hogy a jövőben jelentősebben kellene növelni az idősek havi ellátmányát – mondta el véleményét a Tanjugnak Milojko Arsić, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának tanára.  A svájci mintát – amely szerint a nyugdíjat 50%-ban az infláció, 50%-ban pedig az átlagbér növekedése alapján emelik – jó alapnak tartja a nyugdíjak és a gazdasági lehetőségek összehangolásához, de szerinte tovább lehetne tökéletesíteni, mégpedig úgy, hogy a gazdasági növekedés időszakaiban az időskori juttatás valamivel gyorsabban növekedjen, mint amit a most alkalmazott svájci formula lehetővé tesz, a válság periódusaiban viszont némileg lassabban. Semmiképpen sem tartja elfogadhatónak a nyugellátás gyors ütemű növelését annak érdekében, hogy elérjük a köztársasági kormány által 2025-re kitűzött célt, vagyis a 440 eurós átlagot, mert szerinte ez a cél már a válság beütése előtt sem volt reális, most pedig még kevésbé az, hiszen azt jelentené, hogy évente átlagban 13 százalékkal kellene növekednie a nyugállományban levők járandóságának.

– Soha senkinek nem sikerült elérnie azt, hogy a nyugdíjak gyorsabban növekedjenek a gazdaságnál. A helyzet viszont az, hogy a gazdaság a legjobb esetben is körülbelül 5 százalékkal bővülhet, a dinár erősödése alapján talán ennél valamivel nagyobb arányban. Sikernek lehetne elkönyvelni, ha 2025-ben az átlagnyugdíj Szerbiában 300 euró körül lenne – szögezte le a közgazdasági szakértő.

Nikola Altiparmakov, a Költésgvetési Tanács tagja még kisebb arányú, csupán 4 százalék körüli nyugdíjemelést tart lehetségesnek.

– A világjárvány miatti gazdasági válságra való tekintettel nem lenne igazolt a nagyobb arányú növelés – fogalmazott  a pénzügyi szakértő  Aleksandar Vučić államfő azon kijelentése kapcsán, hogy „lesz nyugdíjemelés, nem is jelentéktelen”. Altiparmakov úgy látja, hogy a svájci modellt nem kellene feltétlenül módosítani, ugyanis alkalmazása gazdaságilag fenntartható.  Ha most, a válság idején e szerint lehet eljárni, akkor a krízis elmúltával is ugyanígy alkalmazható. A Költségvetési Tanács tagja ezt annak kapcsán mondta, hogy Siniša Mali pénzügyminiszter jelezte: októberben a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel esedékes találkozón az egyik téma a nyugdíjnövelés svájci képletének módosítása lesz.