2024. március 28., csütörtök

Mint Lajka kutya az űrben!

Tárt karokkal várják az önkénteseket a zentai állatvédő egyesületben

A Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete immár hét éve működik Zentán. A civil szervezet tagjai egész évben lelkiismeretesen végzik a kóbor állatok befogását, ellátását és elhelyezését, valamint időnként ismeretterjesztő órákat is tartanak a felelősségteljes állattartásról. A szervezet munkájáról Pető Beátával, a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete alelnökével beszélgettünk.

Milyen céllal jött létre a szervezet, és hol van a székhelyetek?
– A szervezetünk székhelye Zentán található, ám gyakorlatilag ahol mi vagyunk, ott a Lajka is! Eredeti célunk az állatvédelem, illetve a felelős állattartás népszerűsítése volt, viszont az időnk és az energiánk nagy részét leköti a kóbor állatok ellátása és elhelyezése, ezért az ismeretterjesztés sajnos háttérbe szorul. Időnként terápiás kutyákkal ellátogatunk a helyi általános iskolákba, ahol a fiatalokkal ismertetjük meg a helyes állattartás alapjait.

Hogyan kapta szervezetetek a nevét?
– Az elején minden új volt, amitől picit megijedtünk, ezért úgy éreztük magunkat, mint Lajka kutya az űrben, így esett a választásunk egyértelműen erre a névre.

Hány állat van most nálatok?
– Körülbelül negyven befogadásra váró kutyánk és öt cicánk van. Időnként madarak, sünik és teknősbékák is kerülnek hozzánk, de szerencsére ez nem gyakori eset.

Milyen folyamaton esnek át a megtalált állatok?
– Legelőször megnézzük, hogy van-e chipjük, ha van, akkor azáltal könnyebben vissza tudjuk őket juttatni a gazdijukhoz, feltéve, ha pontos adatok szerepelnek az adatbázisban, ha nincs, akkor elvisszük az állatorvoshoz, miközben azon gondolkodunk, hova helyezzük el, a telt ház ellenére is. Az állatorvosnál megkapja az oltásokat, a féregtelenítést, a bolha és a kullancs elleni cseppeket. Beteg vagy sérült állat esetén megvárjuk, amíg felépül, és azután kezdünk otthont keresni neki. Minden állat chipezve és ivartalanítva kerül gazdához! Mivel Zentának nincs hivatalos menhelye, ezért a mi kreativitásunktól függ, hogy hova mennyi állatot tudunk elhelyezni. Az ideiglenes befogadók felkutatása mindig nagyon nehéz feladatot jelent számunkra.

Sebesült vagy kóbor állat láttán mi a teendő?
– Bárki megteheti azt, amit mi. Ha az állat mozdítható, akkor állatorvoshoz kell vinni, vagy ki kell hívni a helyszínre. Az esetek többségében a Facebook-oldalunkon értesítenek bennünket, ha sérült állatot találnak, és ilyenkor a már említett folyamat kezdődik elölről.

Mennyi időbe telik, mire befogadnak egy menhelyről származó kisállatot?
– Az, hogy melyik állatot milyen gyorsan fogadják örökbe, nagyon változó. Függ a kutya méretétől, a fajtájától és a korától is. Vannak olyan kutyák, akik már öt-hat éve nálunk vannak, ugyanakkor akadnak olyanok is, akik egy hét alatt otthonra találnak. A fajtiszta kutyák mindig előbb találnak otthont, mint a keverék, valamint a fekete színű, illetve idős társaik.

Kizárólag Zentán tevékenykedtek?
– Igyekszünk csak Zentára fókuszálni, mivel menhely híján folyamatos helyhiánnyal küszködünk. Itt is rengeteg kóbor állat van, az ő ellátásuk és elhelyezésük is folyamatos gondot okoz, így sajnos nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy Zentán kívül is tevékenykedjünk. Ennek ellenére, ha sérült vagy nagyon rossz állapotban lévő állatról van szó, akkor természetesen másutt sem fogjuk az út szélén hagyni.

Támogatják a munkátokat?
– Eleinte önerőből fedeztük a kiadásainkat, a helyi állatorvosi rendelő és a kisállat-kereskedés azonban már akkor is sokat segített. Jelenleg a kiadásaink egy részét pályázatokból fedezzük, és az utóbbi időben szerencsére egyre több a támogatónk. Adományozóinktól nemcsak anyagi, hanem tárgyi adományokat is kapunk, egyebek között tálakat, pórázokat, kutyaházat, szalmát és kutyaeledelt. Számunkra ez óriási segítséget jelent, és hihetetlenül hálásak vagyunk érte, ugyanakkor az új tagokat és az önkénteseket is tárt karokkal várjuk.