2024. március 29., péntek

Szigorú előírásokkal kezdődik az óvoda

Több mint nyolcezer gyermek iratkozott be a Radosno detinjstvo Gyermekintézménybe

A Radosno detinjstvo Gyermekintézményben – a szülőkkel korábban kitöltetett kérdőíve szerint – szeptember első két hetében 8150 kisgyermek indul óvodába.

Marijana Popov, az intézmény igazgatója a Dnevnik lapnak nyilatkozva elmondta, hogy május közepén az óvodák körültekintően nyitották meg kapuikat, betartva a szükséges előírásokat. Az intézmény folyamatosan kapcsolatban állt a Vajdasági Közegészségügyi Intézettel, a városi válságtörzzsel, valamint az oktatási minisztériummal is, hogy a legkisebbek minél biztonságosabb körülmények között tartózkodhassanak az óvodákban. Hozzátette, fokozottan fertőtlenítik a helyiségeket, a játékokat, az anyagokat és minden didaktikai eszközt, amit a kicsik használnak.

– Ajánlatos az egy csoportban lévő gyermekek számát lecsökkenteni. A megbeszélések és a kérdőívek eredményei alapján igyekezünk úgy dolgozni, hogy egy helyiségben ne tartózkodjon egyszerre 16 gyermeknél több. Ez áll egyébként az ajánlásokban is. A kérdőívben előrevetítettük a szülőknek, hogy egyes óvodák frérőhelyei gyorsan betelhetnek. Ebben az esetben a szülőket és a gyermekeket olyan létesítményekbe irányítottuk, ahol még vannak helyek – mondta Popov.
Kiemelte, hogy az alkalmazottak továbbra is betartják az összes előírást, vagyis mielőtt belépnének munkahelyükre, fertőtlenítő lábtörlőn kell áthaladniuk, megmérik a hőmérsékletüket, fertőtlenítik a kezüket, védőfelszerelést viselnek és tiszteletben tartják az előírt távolságot is. A gyermekeket a szülők az előírások betartásával hozhatják be az óvodába reggel 8 óráig, illetve délután 14 órától vihetik el őket. A munkaszobába való belépés előtt fertőtlenítik a kicsik kezét és megmérik a lázukat, a szülőknek pedig mielőbb el kell hagyniuk az épületet.

Elmondása szerint minden óvodában lennie kell egy karanténszobának, ahova azokat a gyermekeket helyezik, akiknek esetleg megnövekedett a testhőmérséklete. A szülőket erről azonnal értesítik, és a gyermek ebben a szobában várja meg őket egy kísérővel. A gyógyulás után egy gyermekorvos által kiadott igazolást kell bemutatni az óvodába.