2024. április 19., péntek

Ajándékcsomag várta a kisdiákokat

A topolyai községben tegnap osztották ki a beiskolázási csomagokat

Topolya községben összesen 150 magyar elsős indul ma első osztályba. A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjait, a Rákóczi Szövetség ajándék iskolatáskáját tegnap vehették át a kisdiákok. A csomagok kiosztása rendhagyó módon, a járványügyi rendelkezéseket betartva, a megszokott alkalmi műsorokat mellőzve történt, így Gunarason is, ahol a Dózsa György Általános Iskola ajándékátadóján jártunk. A megjelent szülőket és a 13, iskolába induló maszkos kisdiákot a tanintézmény tágas udvarán Csikós Hermina iskolaigazgató, az elsősök jövendőbeli tanító nénije, Pece Kovács Katalin, és a Magyar Nemzeti Tanács nevében Kisimre Szerda Anna köszöntötte.

Első nap a gunarasi iskolában: értékes csomag várta a kisdiákokat (Herceg Elizabetta felvétele)

Első nap a gunarasi iskolában: értékes csomag várta a kisdiákokat (Herceg Elizabetta felvétele)

Az iskolaépületbe az elsősök már a jelenlegi szabályok szerint libasorban, lázmérés, cipőtalp- és kézfertőtlenítés után mehettek be, ahol a tanító néni mutatta meg a folyosót, a mosdót, a cipősszekrényt, majd az első osztály tantermében sor került a tanévkezdő csomag kiosztására.

A pandémia nagyban befolyásolja a bácskai kistelepülés iskolai, óvodai életét is, így eltér az eddig megszokottól az iskolakezdés is, mondta lapunknak a tanintézmény vezetője.

– Az elsősök fogadása nálunk mindig szeptember elsején szokott lenni, kis ünnepi műsorral köszöntjük az elsősöket, amit mindig az idősebb generáció készít. Sajnos, ez a rendezvény most elmaradt. Az iskolaépületben minden nyáron eddig is megtörtént a meszelés, felújítás, a fertőtlenítés, ez most is megtörtént, de további intézkedések is történtek: a bejáratál elhelyeztük a szükséges fertőtlenítőket és minden tanteremhez is felszereltünk egy fertőtlenítő-adagolót, emellett az osztálytermekben a tanári asztalon is lesz fertőtlenítőszer. A szülőknek elküldtünk egy levelet a jelenleg érvényben levő szabályok ismertetésével, miszerint az iskolaudvarra a szülők nem léphetnek be, fogadóórára, a titkárságra csak előre megbeszélt időpontban jöhetnek, az iskola területén kötelező a védőmaszk viselése, csak akkor vehetik le a diákok, amikor a helyükön ülnek a tanteremben. A folyosón bejelöltük, a mosdók, az uzsonnázó, a tornaterem előtt – ahol sorakozhatnak a gyerekek – a megfelelő távolságot jelölő sárga csíkokat. Eddig egy váltásban dolgozunk, ez is változik, most a járványhelyzet miatt az alsósok délután, a felsősök délelőtt jönnek. A két váltás között fertőtlenítés történik majd – ismertette Csikós Hermina, majd elmondta, hogy idén tizenhárom elsősük van, ami viszonylag jónak számít, hiszen tavaly is ennyi volt. A tegnapi fogadáson sok szép ajándékot kaptak, a beiskolázási MNT-s csomag mellett a Rákóczi Szövetség ajándékozott iskolatáskát, a gunarasi iskola általában egy rövid ujjú pólóval lepi meg a gyerekeket az iskola emblémájával, valamint a csomag tartalmazta a topolyai önkormányzat ajándékát is. Tegnap a község valamennyi iskolájában fogadták az elsősöket, akik megkapták a tanévkezdő csomagot.
Bajsán 9, Bácskossuthfalván 40, Pacséron 11, Zentagunarason 10, Topolyán a Nikola Tesla iskolában 27, a Csáki Lajos iskolában pedig 50 magyar kisdiák kezdi meg tanulmányait ma, a járványhelyzet miatt valóban különleges körülmények között.