2024. április 25., csütörtök

A kitartó munka elismerése

A szabadkai városi képviselő-testület díszülésén megünnepelték a város napját

A szabadkai városi képviselő-testület kedden tartotta meg városnapi díszülését. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Stevan Bakić polgármester, valamint dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke. Emellett kiosztották a város elismeréseit is. A település díszpolgára címet Pálfi Gyula villamosmérnök érdemelte ki, míg a Pro Urbe-díjat az idén Kabók Erikának, lapunk újságírójának, szerkesztőjének és dr. Gordana Krtinić járványügyi szakorvosnak ítélték oda.

Augusztus elsején arról adtunk hírt, hogy a járványügyi helyzet miatt az idén elmaradnak a városnapi rendezvények. Az elmúlt héten azonban az a döntés született, hogy szolidabb keretek között, kevesebb vendéggel, a járványügyi intézkedések tiszteletben tartásával egy díszüléssel mégis megemlékeznek arról, hogy 241 esztendővel ezelőtt, 1779-ben ezen a napon hirdették ki, hogy Mária Terézia szabad királyi város címet adományozott Szabadkának.

A járványhelyzet miatt elmaradt az ünnepélyes zászlófelvonás, így az ünnepség, tehát a díszülés is Szerbia himnuszával vette kezdetét, majd Stevan Bakić, Szabadka polgármestere mondta el ünnepi beszédét, amelynek fókuszában gazdasági kérdések, illetve az önkormányzat várható beruházásai szerepeltek.

Dr. Pásztor Bálint, dr. Branka Milisavljević, Kabók Erika, Pálfi Gyula és Stevan Bakić (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Pásztor Bálint, dr. Branka Milisavljević, Kabók Erika, Pálfi Gyula és Stevan Bakić (Fotó: Gergely Árpád)

– Az előttünk álló időszakban prioritást élvez a már megkezdett beruházások befejezése, ugyanakkor új projektumokat is elindítunk. Befejezzük a Népszínház rekonstrukcióját, folytatjuk a palicsi wellnessközpont építését, csakúgy mint a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzést célzó projektum megvalósítását. Folytatjuk a Kolevka gyermekotthon felújítását, és a Szabadkai Közkórház és a Városi Stadion renoválását. A település földrajzi fekvésének és egyéb kedvező körülményeknek köszönhetően a város vonzó lett a külföldi befektetők számára, és folyamatosan újabb munkahelyek nyílnak. A rendkívüli állapot kihirdetése előtt 6500 dolgozót alkalmaztak a kisbajmoki ipari övezetben lévő gyárakban. Örömteli, hogy ezen vállalatok továbbra is kitartanak, és habár voltak kisebb-nagyobb zökkenők a termelésben, azok nem jártak negatív következményekkel. A német Boysen cég üzemének építése egyetlen napig sem állt meg, és a tervezett ütemben halad – fogalmazott Stevan Bakić, aki emellett köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak az elmúlt időszakban végzett munkájukért.

A polgármestert követően Pásztor Bálint, a képviselő-testület elnöke mondott beszédet, amelyben Szabadka szellemi és kulturális örökségét méltatta.

– Mindannyiunk, de különösképpen az augusztus 25-én megalakult új városi képviselő-testület feladata, hogy a városunk érdekében dolgozzunk. A városunknak szolgálni megtiszteltetés, büszkeség és kiváltság. Nemcsak az a feladatunk, hogy megőrizzük az elődeink által elért eredményeket, hanem hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyek méltók a 21. század emberéhez. Ez a munka a döntéshozók részéről összefogást és kölcsönös tiszteletet igényel, és biztos vagyok benne, hogy ebben is sikeresek leszünk, és közösen fogunk tudni dolgozni a város érdekében. A település nevében szereplő szabadság szó azt jelenti, hogy odaadóan dolgozunk a városunk érdekében – fogalmazott Pásztor Bálint.

Az ünnepi beszédeket követően Sara Jović, a Szabadkai Alapfokú Zeneiskola tanulójának zongorajátéka következett, majd sor került a város elismeréseinek kiosztására.

Először Pálfi Gyula, törökkanizsai születésű villamosmérnök vehette át az elismerést. A Városi Közigazgatás Címeket és Elismeréseket Adományozó Bizottságának indoklásából megtudhattuk, hogy Pálfi Gyula évtizedek óta dolgozik a város közvilágításának modernizálásán, mindeközben hű maradt a hagyományokhoz is, így az általa tervezett kandeláberek, kerékpártartók, padok maradéktalanul beleilleszkednek Szabadka polgári miliőjébe. A díjazott az elismerést a polgármestertől vehette át. A média kérdéseire válaszolva a vállalkozások fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Vállalkozóként nagy hálát érzek az elismerés elnyerése miatt, mivel ritkán adatik meg, hogy egy vállalkozó ilyen magas rangú elismerésben részesüljön. Jómagam csaknem negyven éve dolgozom a városért, és megtisztelő, hogy méltónak találtak a díszpolgári címre – mondta Pálfi Gyula.

A Pro Urbe díjakat azok vehetik át, akik tevékenységükkel hozzájárultak a város hírnevének gyarapításához. A díjat az idén Kabók Erikának, lapunk újságírójának, főszerkesztő-helyettesének több évtizedes kitartó, magas színvonalú munkájáért, valamint dr. Gordana Krtinić járványügyi szakorvosnak, a Szabadkai Közkórház alkalmazottjának ítélték oda. Az elismeréseket Pásztor Bálint adta át Kabók Erikának, valamint Gordana Krtinić hiányában munkatársának, dr. Branka Milisavljevićnek. A díjátadót követően Kabók Erika a médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a díjra az újságírói szakma elismeréseként tekint.

– Nagy öröm számomra, hogy az illetékesek felfigyeltek a munkámra, és úgy értékelték, hogy díjazásra érdemes. Ez a díj nemcsak nekem, hanem magának az újságírói szakmának, hivatásnak szól, és úgy gondolom, hogy nincs más hátra, mint ezen az úton haladni tovább – fogalmazott Kabók Erika.

A díszülés Kurina Viktória hegedűjátékával ért véget.

Négy új tag a képviselő-testületben

A szabadkai városi képviselő-testület kedden megtartott díszülését megelőzően munka jellegű ülésre is sor került, amelynek keretén belül rendeletet hoztak a település elismeréseinek odaítéléséről. Az új összetételű képviselő-testület első rendkívüli ülésén emellett határozat született négy képviselő mandátumának megszűnéséről. Stevan Bakić polgármesteri címe, Kern Imre alpolgármesteri címe, illetve Ercsi Hargitának a Városi Tanácsba való bekerülése, valamint Magosi Zsuzsannának a polgármester segítőjévé való kinevezése a vonatkozó törvények értelmében nem összeegyeztethető a képviselői mandátummal. Az említett képviselők helyett a jövőben Nikola Popović, valamint Butás Béla, Nagy Zita és Nagy Izabella tevékenykedik a képviselő-testületben.