2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Sprintművészet

A verseny zaklatott nyitóhétvégéje után ráfért a Tour de France mezőnyére a nyugodt harmadik etap. A közel kétszáz kilométeres táv első felében több kisebb emelkedőt is meg kellett mászni, ami után többnyire sík terep következett a célig. A PérezCosnefroyCousin francia szökevénytrióból az első két hegyi hajrá után csak Cousin maradt elöl, aki végül mintegy 110 kilométert tekert egyedül a főcsoport előtt. Az enyhén emelkedős befutó aztán a legnagyobb hajrások küzdelmét hozta, amelyben az apró termetű Caleb Ewan alakított egészen látványosat: az ausztrál hajszállal a kordon mellett elszáguldva elképesztő gyorsulást produkált, majd az utolsó métereken, már a másik oldalról kerülve előzte meg az addig első Sam Bennettet.

Ma Orcières-Merlette-ben az első hegyi befutóra kerül sor a viadalon.

Végeredmény, 3. szakasz (Nice–Sisteron, 198 km): Caleb Ewan 5:17:42 óra, Sam Bennett, Giacomo Nizzolo a. i. stb. Az összetett állása: Julian Alaphilippe 13:59:17 óra, Adam Yates +7, Marc Hirschi +17 mp stb.

TOUR DE HONGRIE

Mareczko duplája

A Tourhoz hasonlóan Magyarországon is meglehetősen kényelmes szakaszt teljesített a mezőny, a hátszélnek köszönhetően nagy tempóban. Az öt szökevény közül Lennard Hofstede bírta a legtovább, de neki sem volt esélye hazaérni, igaz, a részhajrákon összeszedett jóváírásokkal felkapaszkodott a pillanatnyi dobogóra. A mezőnyhajrát a vasárnapi etap után ismét a CCC olasz sprintere, Jakub Mareczko húzta be, az összetettben a Mitchelton–Scott ausztrálja, Kaden Groves vette át a vezetést.

Ma a Sárospatak és Kazincbarcika közti 180 kilométeres táv vár a versenyzőkre.

Végeredmény, 3. szakasz (Karcag–Nyíregyháza, 181,8 km): Jakub Mareczko 3:48:33 óra, Kaden Groves, Erlend Blikra a. i. stb. Az összetett állása: Groves 10:14:45 óra, Jon Aberasturi +2, Hofstede +3 mp stb.