2024. április 25., csütörtök

Újra az iskolapadban

Vajdaságban több mint 1300 magyar elsős kezdte meg a tanévet – Jellemezze ezt az iskolaévet is a kreativitás, a jó együttműködés és az eredményes munka! – írta Nyilas Mihály köszöntőjében

Kedden becsengettek a szerbiai általános iskolákban és középiskolákban. Az új tanévben mintegy 66 ezer elsős kisdiák ült be a padokba, ebből 1328 gyermek magyar nyelven kezdi meg tanulmányait. Az elsősök és az ötödikesek, továbbá az első középiskolások szülei hétfőn egy tájékoztató jellegű szülői értekezleten vettek részt. Szeptember 1-jén rövidített, 30 perces órákkal indult a tanítás.

Tanévkezdés az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolában (Fotó: Ótos András)

Tanévkezdés az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolában (Fotó: Ótos András)

A nagyobb diákszámú iskolákban osztályokat választottak szét, hiszen a járványügyi intézkedések értelmében legfeljebb 15 gyermek tartózkodhat egy tanteremben. A tanulók nagy része maszkban, a többiek pedig arcpajzsban követik végig az órákat. Az oktatásügyi minisztérium a múlt héten 10 000 arcvédő pajzsot biztosított azoknak a diákoknak, akik egészségügyi okok miatt nem tudják viselni a maszkot. Az oktatási minisztérium adatai alapján a szerbiai általános iskolások többsége a tantermi oktatásra szavazott, és a diákok 3,7 százaléka döntött az otthoni tanulás mellett.

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter a minap azt nyilatkozta a Tanjugnak, hogy az iskolákban fokozott figyelmet fordítanak az előírások betartására. Az ügyeletes tanárok dolga, hogy figyelmeztessék a diákokat arra, hogy a folyosón ne vegyék le a maszkot, és tartsák a távolságot.

Az első félév folyamán nem lesznek osztálykirándulások – a minisztérium javaslata szerint jobb, ha nem utaznak sehova a diákok.

– Tizenöt naponta át fogjuk tekinteni, hogy mi a helyzet az iskolákban. Ennek alapján fogunk javaslatokat tenni a további intézkedésekre, vagyis arra, hogy miként fognak működni az intézmények szeptember 15-e után vagy október 1-je után – emelte ki a tárcavezető.

Szeptember 1-jén az első órák témája a koronavírus volt. A Covid-19-ről nemcsak az osztályfőnöki órákon, hanem a polgári nevelés, a biológia-, a fizika- és az egészségügyi nevelés órákon is beszélni fognak – jelentette be az oktatásügyi miniszter.

Mladen Šarčević a leštanei Nikola Tesla Általános Iskolában tett látogatása során gratulált a diákoknak a tanévkezdéshez, főleg az elsősöknek és az iskola-előkészítőbe járóknak, mivel, mint mondta, ez számukra egy nagy lépés.

Mint kiemelte, szeptember 1-jén reggel egyetlen levelet sem kapott az iskoláktól arra vonatkozóan, hogy nem működik megfelelően a tanítás megszervezése.

Azokban az iskolákban, amelyeknek sok tanulója van, a legnagyobb gondot a napközis oktatás megszervezése okozza. A tárcavezető szerint erre jobb megoldást kell találni. Az iskolai higiénia megőrzésével kapcsolatban Šarčević elmondta, hogy az intézmények elegendő fertőtlenítőszerrel és eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy alaposan kitisztítsák és fertőtlenítsék a helyiségeket. A váltások között kötelezően szellőztetni kell a termeket, fertőtleníteni a padokat, valamint sokkal több figyelmet kell fordítani a tornaterem tisztaságára. Amíg az időjárás megengedi, azt tanácsolják a tanároknak és az osztálytanítóknak, hogy a természetben, vagyis az iskolaudvarban tartsák meg az órákat. Abban az esetben, ha valamelyik diáknál észlelik a SARS-CoV-2-es vírus tüneteit, el kell különíteni a többiektől az erre a célra kijelölt helyiségbe.

Aleksandar Vučić államfő is sikeres tanévet kívánt a szerbiai diákoknak. A többi között azt üzente a tanulóknak, hogy a rendkívüli körülmények közepette is könnyen sajátítsák el az új tananyagot, kapjanak jó osztályzatokat és barátkozzanak az osztálytársakkal.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár a tanévkezdéssel kapcsolatban a következő gondolatokat fogalmazta meg:

– Az új helyzet lehetőség egyben arra is, hogy az eddigi oktató-nevelő tevékenység gyakorlatát új alapokra helyezve átfogalmazzuk, hogy minél korszerűbb, hasznosabb és érdekesebb legyen tanulóink számára, és az újabb készségek és képességek elsajátításával könnyítsük meg nekik és szüleiknek az oktatás folyamatát. Biztos vagyok abban, hogy az oktató-nevelő tevékenység minden szereplője sikeresen helyt áll a megváltozott feltételek alatti helyzetben, és ebben a tanévben is hiánytalanul valósul meg a tanítás. Titkárságunk, mint eddig is, a rendelkezésére álló erőforrásaival segíti és támogatja az iskolák munkáját, a pedagógusok, a tanulók és a szülők javát szolgálva.

Nyitókép: Tanévkezdés az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolában (Fotó: Ótos András)