2024. április 26., péntek

Temerinben 47 magyar elsős indul iskolába

Kiosztották a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjait

Temerinben hétfőn délután az eddig megszokottól eltérően fogadták a tanító nénik a Kókai Imre Általános Iskola első osztályos kisdiákjait. A kialakult járványhelyzet miatt nem volt lehetőség arra, hogy a teljesen felújított iskolaépületben megünnepeljék a tanévkezdést és köszöntsék az elsősöket, így elmaradt a negyedik osztályosok műsora, nem voltak szavalatok, táncok sem. A fogadás is az egészségügyi előírások betartásával, szájmaszk viselésével és az egymástól való 1,5-2 méteres távolság betartásával az iskolaudvarban történt.

Tanévkezdési emlék (Fotó: Góbor Béla)

Tanévkezdési emlék (Fotó: Góbor Béla)

Először Sziveri Béla igazgató néhány szóval köszöntötte a megjelenteket, majd Ternovácz István, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagja szólt a gyerekekhez és szüleikhez, a tanító nénik pedig névsorolvasást tartottak.

Az idén Temerinben 47 kisdiák indul magyar első osztályba (kevesebb, mint tavaly). Egészségügyi okokból az iskola központi épületében két csoportra kellett osztani az A, és a B osztályt. Az I. A osztály tanító nénije Pálinkás Éva, az I. B-é Móricz Eszter, a telepi I. C-é pedig Fodor Aranka. A Telepen a kis létszám miatt nem kellett két csoportra osztani az osztályt, tehát nem lesz két váltás sem, a C osztály együtt marad a járvány ideje alatt is.

Viszont a központi iskolaépületben, ahol nagyobb számú osztályok vannak – mivel 15 tanulónál több nem lehet egy osztályban – két csoportra kellett osztani az osztályokat. A tanítás két időpontban kezdődik: elsőtől negyedik osztályig 30 percesek az órák, az első csoport kedden reggel fél 8-ra megy az iskolába, a tanítás 10.20-ig tart. Tizenegy óráig történik a takarítás és a fertőtlenítés. Utánuk jön a második csoport, ugyancsak négyszer 30 percet tartózkodnak az iskolában.

Az ötödikesek is megbeszélték az osztályfőnökökkel a beosztást. Az 5. A osztály osztályfőnöke Stájer Attila, az 5. B osztályfőnöke pedig Tóth Krisztina. A felsősöknél is osztani kellett az osztályokat. Esetükben kombinált oktatás folyik, vagyis az ötödikesek és a hetedikesek hétfőn, szerdán és péntek járnak iskolába és teljes óraszámmal tanulnak, kedden és csütörtökön pedig online hallgatják az órákat. A hatodikosok és a nyolcadikosok kedden és csütörtökön mennek iskolába, a többi napokon pedig online tanulnak. A következő héten változik a rendszer: az ötödikesek a hetedikesek mennek kedden és csütörtökön iskolába, a többiek pedig a másik három napon. Amikor nincsenek az iskolában a csoportok, online tanulnak.

Miután az első osztályosok megismerkedtek tanító nénikkel, Ternovácz István, az MNT képviselőjeként, Sziveri Béla igazgató segítésével kiosztotta a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási tanszercsomagját, a budapesti Rákóczi Szövetség jóvoltából pedig az iskolatáskát.