2024. március 29., péntek

Az iskolák készen állnak a tanévkezdésre

Kétszáznyolcvanegy magyar elsős Szabadkán

Szeptember elsején megkezdődik az oktatás a szabadkai általános iskolákban és középiskolákban is. A tanévkezdést számtalan tényező nehezítette, de jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a járványügyi megelőző intézkedések mellett újra megtelnek az iskolapadok. A tanévnyitó alkalmából hétfőn sajtótájékoztatót tartott Miloš Nikolić, a Szabadkai Városi Tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, aki többek között arról is szót ejtett, hogy az iskolák rendelkeznek elegendő mennyiségű fertőtlenítőszerrel.

Miloš Nikolić (Fotó: Gergely Árpád)

Miloš Nikolić (Fotó: Gergely Árpád)

– Az elmúlt tanév mindannyiunk számára nehéz volt. Néhány nappal ezelőtt egy megbeszélést tartottunk a szabadkai iskolaigazgatók aktívájával, ahol megtudtuk, hogy az iskolák felkészültek a tanévkezdésre. Minden iskolában lesz elegendő fertőtlenítőszer. Az iskolaigazgatóság még hónapokkal ezelőtt elküldte az utasítást minden iskolába, hogy a költségvetésük módosításával olyan pénzügyi tervet készítsenek, amivel biztosítani tudják a megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszert. Ugyanakkor Szabadka Város költségvetésében is szerepel ez a tétel, így ebből a szempontból nincs ok az aggodalomra. Hiszek a tanügyi dolgozókban, hisz az eddigiek során is bizonyították rátermettségüket. Az oktatás nem egyéni kérdés, hanem a társadalom és az állam erejének hordozója, a tudás hatalom, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a tanévet időben el tudjuk kezdeni. A Szabadka Város területén lévő általános iskolákban összesen 1170 elsős kezdi meg tanulmányait. Közülük 862-en szerb, 27-en horvát, 281-en pedig magyar nyelven. Az elsősöknek, csakúgy mint a korábbi években, a város ajándékokkal kedveskedik. Mint ismeretes, a felsősök kombinált rendszerben járnak iskolába, aminek részét képezi az online oktatás is, míg az alsósok váltásokban foglalják el az iskolapadokat, és ahol csak lehetséges jobbára délelőttönként – fogalmazott Miloš Nikolić.

A tanácsos emellett arról is szót ejtett, hogy a helyi önkormányzat az új tanévben hogyan támogatja a diákokat, illetve a felsőoktatási intézményekben tanulókat. Mint mondta, a hiányszakmát tanuló egyetemisták, illetve főiskolások számára havi ösztöndíjat hagytak jóvá, csakúgy mint a műszaki hiányszakmát tanuló középiskolások számára. Emellett támogatják azon középiskolások utaztatását, akik más önkormányzatok középiskolájában tanulnak olyan szakon, amely Szabadkán nem létezik. Miloš Nikolić emellett azt is kiemelte, hogy a város területén 1217 általános iskolai tanuló kap ingyen uzsonnát nap mint nap.