2024. április 26., péntek

Újból az iskolapadban

Szenttamáson 20 magyar elsős kisdiák kezdi meg a tanévet

Szenttamáson is egyre kevesebb szülő (nem hivatalos értesülések szerint mindössze 2-3 százalékuk) támogatja a távoktatást, így a község területén a tanítás rövidített, 30 perces órákkal teljes mértékben az iskolákban folyik.

A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola (Paraczky László felvétele)

A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola (Paraczky László felvétele)

Szeptember 1-jén megszólal az iskolacsengő a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában is. Első nap csupán két rövidített, 30 perces órát tartanak a tanárok, ezeken ismertetik a járvánnyal, valamint a tanévkezdéssel kapcsolatos tudnivalókat (pl: a gyerekek hogyan viseljék a maszkot, mikor mehetnek  a tanterembe, hogyan kell viselkedni a szünetben és az órán, hogyan mossanak kezet stb). Ezt követően szerdán, szeptember 2-án, rövidített, 30 perces órákkal megkezdődik a tanítás, azzal, hogy az osztályfőnökök a 15-16 főnél nagyobb létszámú osztályokat A és B csoportra osztják. Az órákat három váltásban tartják, reggel 8-tól, 11 óra 35 perctől és 13 óra 35 perctől, azzal, hogy a váltások közötti időszakban szellőztetik és fertőtlenítik a tantermeket.

Az iskola igazgatója, Munjin Szokola Erika a tanévkezdéssel kapcsolatban elmondta, már az elején úgy tűnik, hogy nem lesz távoktatás, az alsósok és a felsősök is fél év kihagyás után újra az intézményben tanulnak.

− A két emeleten mintegy 20 tanterem áll rendelkezésünkre, továbbá laboratórium, sportcsarnok, de szükség esetén az előcsarnokban is lehet órákat tartani. Az osztályonként meghatározott létszám miatt (max.15–18 fő) az alsósokat három, a felsősöket pedig két csoportra osztottuk. Tekintettel arra, hogy vannak kislétszámú osztályok, ezért a korlátozási rendelet nem érint közvetlenül mindenkit. A tantestületnek javasoltam, hogy az első és az ötödik osztályosokat ne osszuk csoportokra, inkább kapjanak nagyobb tantermet, hiszen a kicsiknél szükség van a beilleszkedésre, az ötödikesek esetében pedig az osztálytanítókat tanárok váltják fel, így az egésznek van egy pszichikai háttere (is), amit az ismerkedés mellett a diákoknak ilyen módon sokkal könnyebb lesz feldolgozni. Az elsősöknél a magyar tagozaton 20, a két szerb nyelvű osztályban pedig 16-16 kisdiák kezdi meg a tanévet. Hasonló a helyzet az ötödikeseknél is. Nem választottuk szét a két magyar nyelvű negyedik és hatodik osztályt sem, mert ők is kevesen vannak, továbbá a jelenlegi két szerb tannyelvű nyolcadik osztályt: az egyikben 15-en, a másikban 14-en vannak – magyarázta az igazgatónő.

Kiemelte, a többi osztályt az osztályfőnökök A és B csoportra osztják, és erről értesítik a szülőket is.

Munjin Szokola Erika elmondta még, hogy az idén az elsősök fogadása is kissé módosul. Augusztus 31-én 10 órára a magyar, 11 órára pedig a szerb nyelven tanulókat fogadják. A járványügyi rendeleteket szem előtt tartva minden kisdiákkal csak egy szülőt engednek be. Az igazgatónő külön kiemelte, hogy szeptember 1-jétől a szülőknek nem szabad bemenni az iskolába. Minden diák, tanár és az intézmény személyzete számára kötelező az arcmaszk viselése, a kézfertőtlenítés és a 1,5 méteres távolságtartás.

Az első osztályosokhoz kapcsolódó hír, hogy a magyarországi Rákóczi Szövetség az idén is beiskolázási csomagot és tízezer forintos, egyszeri pénzbeli támogatást ajánlott fel a leendő vajdasági magyar elsős kisdiákok számára. A beiskolázási csomagok kiosztására Szenttamáson ma 9 órakor a hittanteremben kerül sor.