2024. április 18., csütörtök
KAJAK-KENU

Szeptember elején élesben

A múlt héten a palánkai Tikvara-tó adott otthont a szerb kajak-kenu válogatott szintfelmérőjének és első válogatójának. A versenyen 12 klub mintegy 60 versenyzője szállt vízre, dr. Pavle Jovanov szövetségi kapitány ezúttal a felnőtt és junior kerettagok teljesítményére volt kíváncsi.

Az idény nem úgy alakult, ahogy arra az év elején számítottunk, illetve ahogy terveztük. A bő keret munkáját ennek ellenére figyelemmel kísértem az elmúlt hónapokban is, elégedett vagyok az eddigi munkájukkal. A stábnak rendkívül fontos volt ez a pár nap, hiszen mindenki együtt volt, láthattuk, mire képesek a versenyzők. Ideje a szegedi világkupára koncentrálnunk, kezd körvonalazódni, hogy milyen csapattal utazunk szeptemberben. Ez majd az országos bajnokságot követően válik véglegessé” – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Bedőcs KrisztinaBarta Éva kettős is erre a megmérettetésre készült, a duónak nem volt könnyű dolga, hiszen riválisa az U23-as Eb-aranyérmes Dostanić MarijaRelić Biljana páros volt. Ennek ellenére Krisztiék nem vallottak szégyent, győzni ugyan nem tudtak 500 méteren, de kevesebb mint 3 tizeddel (1:46,41) maradtak alul a győztesekkel (1:46,15) szemben. Az időket figyelembe véve a szeptember 3. és 6. között esedékes országos bajnokságon bármi megtörténhet, a Bedőcs–Barta páros akár kellemes meglepetést is okozhat.

Csipes nyolc éremmel zárt

A tesztversenyek után a magyar kajak-kenusok túl vannak első hivatalos versenyükön, a múlt héten Szolnokon bonyolították le az országos bajnokságot. A hölgyek mezőnyében Csipes Tamara ezúttal is maradandót alkotott, az első két napon százszázalékos teljesítménnyel, azaz hat győzelemmel zárt, amit az utolsó versenynapon megtoldott egy páros ezüst-, majd egy négyes aranyéremmel, így összesen nyolcszor állhatott fel a dobogóra.

A férfiaknál mindkét ezres egyéni olimpiai szám vaskos meglepetést hozott. K1-ben a szám világbajnoki címvédőjének, Kopasz Bálintnak esélye sem volt befogni a célban a KSI 1999-es születésű versenyzőjét, Varga Ádámot. A 23 éves klasszis 2016 óta először kapott ki Magyarországon. C1-ben a szám eddigi egyeduralkodójának, Bodonyi Andrásnak meg kellett elégednie a bronzéremmel, az arany a dunaújvárosi Kiss Balázs nyakába került. A férfiaknál egyébként Hajdu Jonatán nyújtott kimagasló teljesítményt, aki öt aranyérmet szerzett.

Idén a szeptember 23. és 27. között megrendezendő szegedi világkupa lesz az egyetlen nemzetközi verseny gyorsasági kajak-kenuban. Erre az eseményre a tavalyi, ugyancsak szegedi világbajnokság, a 2020-as edzésversenyek és a magyar bajnokságon elért eredmények alapján hirdet csapatot Hüttner Csaba szövetségi kapitány. A vk-n nemzetenként minden számban két egység állhat majd rajthoz.

Országos bajnokok, férfiak, 200 m, K1: Tótka Sándor. K2: Balaska Márk, Csizmadia Kolos. K4: Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka. C1: Hajdu Jonatán. C2: Hajdu, Fekete Ádám.

500 m, K1: Kopasz Bálint. K2: Balogh Gergely, Szendy Maximilián. K4: Kuli, Nádas, Molnár, Tótka. C1: Kiss Balázs. C2: Hajdu, Fekete. C4: Hajdu, Slihoczki Ádám, Kiss, Kovács Máté. 1000 m, K1: Varga Ádám. K2: Kammerer Zoltán, Varga. K4: Varga Dominik, Gecse Márton, Luczó Bence, Kulifai Tamás. C1: Kiss Balázs. C2: Adolf Balázs, Fejes Dániel. C4: Kiss, Slihoczki Ádám, Bucsi Bence, Kovács. 5000 m, K1: Noé Bálint. C1: Adolf Balázs.

Nők, 200 m, K1: Lucz Anna. K2: Lucz, Kiss Blanka. K4: Hagymási Réka, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Pupp Noémi. C1: Devecseriné Takács Kincső. C2: Balla Virág, Devecseriné Takács. 500 m, K1: Csipes Tamara. K2: Csipes, Medveczky. K4: Gazsó Alida Dóra, Csipes, Medveczky, Pupp. C1: Balla. C2: Balla, Devecseriné Takács. 1000 m, K1: Csipes. K2: Csipes, Medveczky. K4: Hagymási, Csipes, Medveczky, Pupp. 5000 m, K1: Rendessy Eszter. C1: Kisbán Zsófia.

Vegyes, 200 m, K2: Lucz, Csizmadia. C2: Molnár Csenge, Hajdu. C4: Hajdu, Slihoczki, Pető Ákos, Kovács.