2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Olaj és szappan

Esővel és a fél mezőny bukásával szombaton elkezdődött a Tour de France. A 156 kilométeres Nizza–Nizza körön leszakadt az ég, az aszfaltra kerülő olaj és – az állítólag egyik szponzorautóból származó – szappan miatt csak az nem bukott, akinek szerencséje volt. Komolyabb sérülést Degenkolb és Gilbert szedett össze, ők tegnap el sem indultak. A befutónál tömegbaleset történt, amelyben a végső győzelemre esélyes Pinot is földre került – a francia bringás kisebb sérülésekkel megúszta az esést. A sprintet a norvég Kristoff nyerte meg, ezzel egy napra felvehette a sárga trikót.

Tegnap – szintén Nizza körül – három nagyobb emelkedő várt a mezőnyre, a legvégén lejtmenet nehezítette a kerékpározók dolgát. A szökevények az utolsó pillanatig kivártak, a peloton szinte már ott lihegett a nyakukban, ám Alaphilippe jókor indított, és végül félkeréknyi előnnyel elhozta az első helyet, ezzel együtt a sárga trikót is.

Ma 198 km, 3 harmadik és 1 negyedik kategóriás hegy lesz műsoron.

1. szakasz (Nizza Moyen Pys–Nizza, 156 km): Kristoff 3:46:23 óra, Pedersen, Cees Bol, Bennett, Sagan a. i. stb. 2. szakasz (Nizza Haut Pays–Nizza, 186 km): Alaphilippe 4:55:27, Hirschi a. i., Yates +1 mp stb. Az összetett állása: Alaphilippe 8:41:35, Yates +4 mp, Hirschi +7 mp stb.

TOUR DE HONGRIE

Történelmi spanyol diadal

A francia háromhetessel egy időben minden idők legerősebb Tour de Hongrie-ja is elrajtolt. Az Esztergom–Esztergom szakasz a bazilika lábánál ért véget, a viadal történetében most először spanyol sikerrel. A sprintet Aberasturi nyerte meg. A második etapon Mareckzo diadalmaskodott, az összetett második helyére pedig a magyar Szatmáry András lépett. Két szakasz után Dina Márton a 14., Valter Attila a 22., Kusztor Péter a 30. összetettben 10 másodperc hátránnyal.

1. szakasz (Esztergom–Esztergom, 118 km): Aberasturi 2:48:04 óra, Groves, Toupalik a. i. stb. 2. szakasz (Debrecen–Hajdúszoboszló, 158 km): Mareczko 3:38:20 óra, Moschetti, Pacioni a. i. stb.

Az összetett állása: Aberasturi 6:26:14 óra, Szatmáry +5 mp, De Wilde +5 mp stb.