2024. április 25., csütörtök

„Az ölelés a legfájóbb, amit elvettek tőlünk”

Három előadással rendezik meg az Új Várszínházi Fesztivált

Nem volt egyszerű minden körülmény ellenére megrendezni Čortanovcin az Új Várszínházi Fesztivál hetedik kiadását – mondta Vida Ognjenović drámaíró-rendező, a fesztivál igazgatónője az Újvidéki Színházban megtartott sajtótájékoztatón. Hogy az eredetileg tervezetthez képest többszörös csúszással és négy előadással szűkebbre szabva megrendezésre kerülő rendezvény mégis eljut a nézőkhöz, azt győzelemként könyvelte el. Az Új Várszínházi Fesztivál öt napon át, három produkcióval várja a publikumot szeptember 4-től 8-ig, ezek között is kiemelt helyen áll a rendezvény első saját produkciója, melyben az Újvidéki Színház is koprodukciós partner.

– Több olyan előadást is kénytelenek voltunk levenni a fesztivál repertoárjáról, amelyeket a szomszédos országokból, Bosznia-Hercegovinából vagy Horvátországból hívtunk meg, és amelyek a COVID-helyzet miatt nem tudnak velünk lenni. Ezeket a következő évi kiadásban mindenképp pótolni fogjuk – ígérte a fesztiváligazgató. – Ennek a helyzetnek köszönhetően összesen három előadást tartunk, ám ezek közül kettőt kétszer is lejátszunk, hiszen a járványügyi intézkedések miatt csak kevesebb nézőt tudunk fogadni.

A rendezvény mottója idén „Az ölelés védelmében”. – Az ölelés az, ami manapság a legveszélyesebb, mindenki óva int tőle, az egyik leginkább fájó dolog, amit a vírus elvett tőlünk – fogalmazott Vida Ognjenović. – Ezt kell megvédenünk a színházzal.

A fesztivál e végleges szelekciójában mutatják be első fesztiválprodukciójukat, Az ember árát, valamint újra láthatja a nagyérdemű az Újvidéki Színház nagysikerű Anna Karenináját. A negyedik nap előadása David Mamet nagysikeres kétszemélyes drámája, az Oleanna, amelyet maga Vida Ognjenović rendezett diákjainak, és amely ezen összeférhetetlenség jegyében nem vesz részt a versenyprogramban.

Az ember ára, amelyet Aleksandar Tišma kultikus regényéből Fedor Šile és Boris Liješević álmodott színpadra, és amelyet a rendezvény a szarajevói East-West Center, a Budva Városi Színház és az Újvidéki Színház közreműködésével készített el, 4-én nyitja meg az Új Várszínházi Fesztivált. – Hosszú út volt ez, a regény adaptációjának ötletétől a színpadig – mondta el Liješević, a darab rendezője, aki kiemelte, hogy nagyon jó próbafolyamaton keresztül, a színészekkel együtt jutottak el a regény legmélyéig, ahol arra keresték a választ, hogyan süllyedhet le Európa egyik legnagyszerűbb civilizációja a holokauszt bűneiig.

Az előadás főszerepét Elor Emina játssza, aki természetszerűen izgalmát fejezte ki a fellépés előtt pár nappal. – Fél éve nem léptünk színpadra sem ezzel, sem mással. Olyan ez, mint a sport: kijön a formából az ember, ha nem csinálja. Így aztán izgulunk, hogy milyen formában leszünk a bemutatón. 

– Az előadást ősztől az Újvidéki Színház tűzi műsorára magyar felirattal – mondta el erről Lénárd Róbert, az intézmény művészeti vezetője, kiemelve, hogy Tišma regénye ízig-vérig újvidéki regény, ezért nem is lehet jobb helye, mint a városról elnevezett színházban. – A regényben szereplő zsinagóga a mi zsinagógánk, az utcák a mi utcáink – mondta el.

Az Anna Karenina már nem először fog játszódni a szezonban, hiszen a társulat szombaton jött vissza Kisvárdáról, ahol Béres Márta Anna szerepéért a legjobb színésznőnek járó elismerést hozta haza. Ugyanakkor ez lesz az újvidéki társulat első hazai játéka a koronavírus-tilalmakat követő periódusban. – Nagyon izgultunk, az izgalomban és a stresszben jobban kifáradtunk, mint magában az előadásban – nyilatkozták az előadás művészei, Mészáros Árpád és Német Attila, akik az előadás csapatát képviselték a tájékoztatón.

A rendezvényt Az ember ára bemutatója nyitja 4-én, majd 5-én és 6-án láthatja a közönség viszont az Anna Kareninát, 7-én az Oleanna következik, majd záróakkordként ismét Az ember ára kerül repertoárra.