2024. április 26., péntek

Lemondott az SZFE vezetése

Vidnyánszky: a következő napokban már döntünk is a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetéséről

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: az egyetemi autonómia elvesztése miatt lemond posztjáról Upor László rektorhelyettes, Novák Eszter rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a filmes és színházas intézet vezetője – Balázs Gábor és Bagossy László – , valamint a szenátus tagjai is. Az egyetem vezetői oktatói pozíciójukat megtartják, hallgatóikat nem hagyják cserben.

A vezetőség szomorúan határozott lépésre kényszerült. Tekintettel arra, hogy minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották, tekintettel arra, hogy vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, tekintettel arra, hogy az egyetem életét a feje fölött szabályozzák – minderre tekintettel kénytelen a vezetői pozíciókról lemondani – mondta Upor László, aki a sajtótájékoztatón tételesen felsorolta, hányszor kezdeményezett az egyetem vezetése az utóbbi hónapokban érdemi szakmai párbeszédet a döntéshozókkal, ám kísérleteik mindig kudarcba fulladtak. A rektori kinevezésére tavaly december óta hiába váró Upor elmondta, véleményük szerint nem lehetséges együttműködni olyan fenntartói testülettel, amelyet valódi tárgyalások nélkül neveztek ki fölé, „olyan testülettel, amely az egyetem hagyományainak és jelenének, hallgatóinak, oktatóinak, oktatási színvonalának szisztematikus becsmérlésével kísérte belépőjét, olyan testülettel, amely előre és bármiféle egyeztetés nélkül aláírta az egyetem autonómiáját súlyosan sértő alapdokumentumokat, nem maradt választás.”

Novák Eszter azt is bejelentette, hogy az SZFE tanárai és hallgatói alkotmányjogi panasszal fognak élni az egyetem autonómiájának megsértése miatt.

Végig azt hittem, hogy tudunk együtt dolgozni – ezt mondta az M5 Híradónak Vidnyánszky Attila azután, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és a szenátus is lemondott szeptember elsejei hatállyal a tisztségről.

Mint ismeretes, a Nemzeti Színház főigazgatóját a közelmúltban nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptember 1-től fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Vidnyánszky Attila – az MTI szerint – azt mondta az M5 Híradónak, hogy amint megkapják a hivatalos dokumentumokat, a testület dönt az új vezetőség felállításáról.

– Én attól félek, hogy ezt a döntést ők már jóval korábban meghozták – mondta Vidnyánszky. Úgy vélte, hogy szerinte ehhez főként az intézmény szervezeti és működési szabályzatával (szmsz) kapcsolatos viták vezettek.

Az egyetem vezetői arról beszéltek hétfőn, hogy a párbeszédnélküliség miatt kényszerültek a lemondásra. Vidnyánszky Attila azonban emlékeztetett arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium augusztus 27-re összehívott egy találkozót, amelyen az egyetem részéről nem jelent meg egyetlen képviselő sem.

– Egy nagyon jó alkalom lett volna ahhoz, hogy találkozzunk, megbeszéljük, végiggondoljuk azt, hogy melyek a következő napok, hetek, hónapok teendői. Nem jöttek el. Sem az egyetem vezetése nem jelent meg, sem a diákönkormányzat vezetése – jelentette ki.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója hozzátette: a következő napokban döntenek az új vezetőségről, hogy az egyetem a továbbiakban is biztonságosan tudjon működni.