2023. február 1., szerda
MONTENEGRÓ

A Milo Đukanović vezette szocialisták nyerték meg a parlamenti választást

Három évtized után várhatóan mégsem ők alakíthatnak kormány

A Milo Đukanović államfő vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) szerezte meg a legtöbb voksot a vasárnapi parlamenti választáson a központi választási bizottság végleges adatai szerint.

A voksok 100 százalékának összesítése alapján a DPS-t a szavazó polgárok 35,06 százaléka támogatta, míg a második helyen az ellenzéki Montenegró jövőjéért elnevezésű koalíció végzett a szavazatok 32,55 százalékával.

A Béke a mi nemzetünk listára a választópolgárok 12,53 százaléka, a Feketén-fehéren listára 5,53 százaléka, a Montenegrói Szociáldemokratákra 4,10 százaléka, a Bosnyák Pártra 3,98 százaléka, a Szociáldemokrata Pártra 3,14 százaléka, az Albán Listára 1,58 százaléka, az Albán Koalícióra pedig 1,14 százaléka adta a szavazatát.
Milo Đukanović elismerte, hogy a koalíciós partnereivel együtt 40 mandátuma van a 81 tagú törvényhozásban, míg az ellenzéknek 41 parlamenti hely jutott. Három évtized után így várhatóan nem a szocialisták alakíthatnak kormányt, Đukanović azonban 2023-ig mindenképpen az államfői székben marad.