2024. április 18., csütörtök

Putyin és Lukasenko két héten belül találkozik Moszkvában

Az orosz kormányzat sajnálja, hogy az ukrán iskolákban szeptember 1-jétől átállnak az általános ukrán nyelvű tanításra, megfosztva az orosz ajkú lakosságot az anyanyelvi oktatás lehetőségétő
A Kreml szóvivője jelentette be újságíróknak, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök két héten belül Moszkvába látogat. A csúcstalálkozóról Lukasenko vasárnap telefonon állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Peszkov szerint a konkrét időpontról egyeztetés folyik. A szóvivő közölte, hogy egyelőre nem mérlegelik annak az orosz rendvédelmi tartaléknak a bevetését, amelyet Putyin Lukasenko kérésére hozott létre. Emlékeztetett rá, hogy ezt az erőt csak végső esetben alkalmaznák. A szóvivő szerint Moszkva meg tudná osztani Minszkkel az alkotmánymódosítással kapcsolatos tapasztalatait, de ilyen igény fehérorosz részről egyelőre nem mutatkozott.

Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ukrán iskolákban szeptember 1-jétől átállnak az általános ukrán nyelvű tanításra, megfosztva az orosz ajkú lakosságot az anyanyelvi oktatás lehetőségétől. Úgy vélekedett, hogy Moszkva nem képes humanitárius lépéseket tenni az ügyben, mert azokat Kijev meghiúsítaná.
Az ukrán hatóságokat ezzel kapcsolatban egy olyan gyerekhez hasonlította, aki "lefagyasztja a saját fülét, csak hogy felbosszantsa nagymamáját".