2024. április 19., péntek

Kormányalakítás csak Washington után

A köztársasági elnök nyugdíjemelést jelentett be – Bledbe utazott az államfő

– Nem lepne meg, ha a Belgrád és Pristina közötti, jövő heti washingtoni tárgyalások meglepetést hoznának – szögezte le Aleksandar Vučić szerb államfő a hétvégén a Pink Televízió műsorában vendégszerepelve. – Avdullah Hoti és más albán nemzetiségű tisztségviselők azt állítják, hogy államuk elismeréséért utaznak az Egyesült Államokba. Nem hivatalosan is elhangzott a régió vezető személyiségei részéről, hogy alá kell írnom mindent, amit Washingtonban elénk tesznek. Figyelmesen hallgattam mindezeket a kijelentéseket. Arra számítok, hogy meglepetés vár, és elnézést fogok kérni az amerikai adminisztrációtól, ha mégsem lesz így – nyilatkozta Vučić.

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Hozzáfűzte, nem reméli, hogy Donald Trumppal is találkozik, ugyanakkor megállapította, hogy bárhol tárgyalnak Koszovóról, a téma mindig a Szerbiával való kölcsönös elismerés, és hogy ennek gondolatától Trump, valamint az Egyesült Államok sosem állt el.

Az államfőt a gazdasági intézkedésekről, a gazdaságnak nyújtandó támogatásról, az előttünk álló gazdasági kihívásokról is kérdezték. Elmondta, hogy 7,5 százalék alá, történelmi minimumra csökkent Szerbiában a munkanélküliség az év második negyedében, és ez nagyszerű eredmény.

Mint elhangzott, a kormány a minimálbérnek az emelését és a fizetések adómentes részének a növelését is javasolja, hogy a vállalatok ne kényszerüljenek arra, hogy felmondjanak az alkalmazottaknak.

Az államfő megnyugtatta a nyugdíjasokat, hogy a koronavírus-járvány ellenére a nyugdíjak kifizetése biztos és rendszeres lesz, és a nyugdíjak nem csökkennek, ellenkezőleg, növekedni fognak – jelentette ki az államfő. Elmondta azt is, hogy az úgynevezett svájci modellt fogják alkalmazni, a nyugdíjemelés pedig „nem lesz jelentéktelen”.

Az új kormány összetételéről szólva Vučić leszögezte, hogy az új kormánnyal nem lesz maradéktalanul elégedett sem a Szerb Haladó Párt, sem a többi párt tagsága. Megalakítása a washingtoni tárgyalások után várható, és az ország szükségleteinek leginkább megfelelő lesz, olyan, hogy a legnehezebb kihívásoknak is eleget tudjon tenni.

Aleksandar Vučić  szerb államfő egyébként részt vesz a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián is, mely vasárnap kezdődött, s melynek témája Európa a Brexit és a COVID–19 után. Vučić vasárnap este találkozott Janez Janša szlovén kormányfővel, majd ünnepi vacsorán vett részt az Európai Néppárt (EPP) küldöttségvezetőivel, valamint Orbán Viktor magyar és Bojko Boriszov bolgár kormányfővel. Hétfőn az angol nyelven zajló fórum egyik fő szónoka lesz a szerb államfő, de felszólal Orbán Viktor magyar, Andrej Babiš cseh, Janez Janša szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Plenković horvát és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, akik személyesen is részt vesznek a találkozón.  Giuseppe Conte olasz kormányfő, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója pedig online kapcsolaton keresztül cserél eszmét a szomszédsági, regionális és globális ügyekről.

A hivatalos tárgyalás után a Beta értesülése szerint Vučić találkozik Miroslav Lajčákkal, az EU különmegbízottjával, ami különösen fontos a szeptember 4-ei washingtoni, és a szeptember 7-ei brüsszeli tárgyalások előtt.