2024. március 29., péntek

„A karantén egy negatív teszt után megszűnik”

A szegedi kollégiumba beköltözött határon túli diákok tesztelési költségeit a magyar állam finanszírozza

Szombati lapszámunk 13. oldalán foglalkoztunk annak a szülőnek a levelével, akinek Szegeden tanuló gyerekét (a többi vajdasági diákkal együtt) a tanév megkezdése előtt karanténba szeretné helyezni a kollégium vezetősége. A karantén minden külföldről érkező, határon túli magyar diákra egyaránt vonatkozik. Őket a Szegedi Városi Kollégium egy elkülönített tagintézményébe, a Gábor Dénes Tagintézménybe helyezi el. Megkerestük Szebenyi Pétert, a Szegedi Városi Kollégium intézményvezetőjét is, akinek pénteken lapzárta után  érkezett meg a válaszlevele. Az alábbiakban ezt közöljük:

„Az EMMI által kiadott: A 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről című Intézkedési terv 5. fejezetében (5.1 - 5.4) leírtak szerint járunk el. A kollégiumi jelentkezések szerint 219 fő határon túli magyar (zömében vajdasági) diákunk érintett. Őket a mai (pénteki) napon a Gábor Dénes Tagintézményünkbe (Szeged, Mars tér 14.) elkülönítve költöztetjük be. Az érkezésük folyamatban van, a diákok jelentős része – 18 óráig 188 fő – már megérkezett, de akár késő estig jöhetnek, sőt még holnap (szombaton) a reggeli órákban is érkezhetnek. (Senkit nem hagyunk az utcán.) Megérkezésüket követően már 14 órától elkezdődött – az SZTE akkreditált labor munkatársai által – a tesztelésük (mintavétel), amely a holnapi napon befejeződik. A mai napon 18 óráig 141 db mintavétel már megtörtént.

Gyorsított eljárással történik a kiértékelés. Reményeink szerint minden

diák tesztje negatív lesz és akkor már nem lesznek a mozgásukban

korlátozva – a „karantén” egy negatív teszt után megszűnik –, de az első

teszt levétele után 48 óra elteltével még egy kontrollteszt kötelező lesz

a számukra. A tesztelések költségét a magyar állam finanszírozza.

Kérdésére, miszerint »Amennyiben az érintett diákok a tanév során hazalátogatnak, visszatérésükkor ismét karanténba kell vonulniuk?« , jelenleg azt tudom válaszolni, hogy az akkori szabályozás, utasítás szerint fogunk eljárni.

Ami a kollégista diákok hétvégi elhelyezését illeti: A diákok tanév közben

a  hétvégéken – a járványügyi helyzettől függetlenül – eddig is

jelentkezhettek a kollégiumokban történő hétvégi ittmaradásra.  (Legfeljebb költséghatékonysági tényezők miatt összevontuk a jelentkezőket az öt kollégiumunkból egy kollégiumba.) A hétvégéken a diákok folyamatos tanári felügyeletet kapnak, a kollégiumi ellátás is (szállás, tiszta ágynemű, melegvíz...) államilag finanszírozott. A kollégiumban hét közben és hétvégén is csak az étkezésért fizetnek a diákok (a szülők).

A  legjobb tudásunk szerint, nagyon nagy odafigyeléssel járunk el” – áll Szebenyi Péter intézményvezető válaszában.