2024. április 24., szerda

Veszteségesen is bajnok

Szerbiában legkisebb mértékű a bruttó hazai termék csökkenése a régióban

A koronavírus-járvány gazdasági következményei odáig vezettek, hogy az európai országok immár nem a gazdasági növekedésért harcolnak, hanem a legkevesebb veszteségért. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb jelentése szerint a régióban jelenleg Szerbia a legsikeresebb a járvány ellen folytatott gazdasági harcban. Országunkban ugyanis 3 százalékos csökkenést mutat a bruttó hazai termék (GDP).

A gazdasági visszaesések listáján Szerbiát Észak-Macedónia követi, itt 4 százalékos csökkenést jegyeztek, Bosznia-Hercegovinában 5 százalékos a negatív GDP, Szlovéniában viszont 8 százalékos veszteséget mutattak ki. A legrosszabb helyzetben Horvátország és Montenegró van, ahol a bruttó hazai termék –9 százalékos – tette közzé a Blic Biznis.

Magyarországon sem jobb a helyzet, ahol a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi jelentése szerint a GDP 13,5 százalékkal lett kevesebb a második negyedévben, a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A nyers adatok szerint a nemzetgazdaság az idén az első félévben 6,1 százalékkal csökkent – tette közzé nemrég az MTI. A pénzügyminisztérium szerint a Magyarországon tapasztalt visszaesés mértéke kisebb az Európai Unió átlagánál, amely meghaladja a 15 százalékot.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy Svájcban még sosem jegyeztek akkora visszaesést, mint az idén. Az 1980 óta követett GDP-listán ugyanis még nem volt példa arra, hogy a bruttó hazai termék –8,2 százalékos legyen. A második negyedévi adatok hatalmas zuhanást mutatnak az év első három hónapjához viszonyítva is, amikor még „csak” 2,5 százalékos veszteséget jegyeztek. A térség gazdaságilag egyik legstabilabb országában ugyanis az utóbbi három hónapban 9 százalékkal csökkent a termelés, a kivitel 9,4, a behozatal pedig 14,3 százalékkal esett vissza. A svájci gazdasági minisztérium közleménye szerint a negatív mutatók az egész világgazdaságra érvényesek, amely a pandémia miatt komoly károkat szenvedett el.