2024. március 29., péntek

KisvegyÉszek Tábora Topolyán

Fókuszban a természettudományok

Ezen a héten zajlott csökkentett létszámban a KisvegyÉszek Tábora, amelynek a topolyai tájház adott otthont. Hasonlóképpen az előző heti Játékos Kémia Táborhoz, ezúttal is a látványos kísérletezés közbeni tanulásé, a barátkozásé volt a főszerep. Arról, hogy mi mindennel foglalkoztak a kis vegyészpalánták, Kanyó Anikó táborvezetőt kérdeztük.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

– A kémia mellett próbáltunk hangsúlyt helyezni a matematikára, a fizikára és a biológiára is, mindezt úgy csomagolva, hogy a harmadik, negyedik és ötödik osztályos gyerekek számára is érthető és érdekes legyen. A foglalkozásokat témák szerint állítottam össze, így a tábori napok úgynevezett témanapok voltak. Ismerkedtünk gyógynövényekkel, kísérleteztünk konyhában használatos anyagokkal, megismerkedtek a mérőeszközökkel, beszéltünk a térfogatról, hőmérsékletről, sőt a laboratóriumban használatos leggyakoribb eszközöket is láthatták, használhatták a táborozók. A foglalkozás kis csoportokban folyt, és a csoportok egész héten át egy vetélkedőn vettek részt, amelynek során pontokat tudtak szerezni, így a már meglévő lelkesedés mellett ez pluszmotivációt jelentett számukra. Nagyon szépen, eredményesen dolgoztak a gyerekek, és bízom abban, hogy az itt szerzett ismereteket majd tudják hasznosítani a tanórákon is.

A foglalkozások közötti szünetekben a gyerekek tartalmas játékkal töltötték az időt. A csapatjátékok kivitelezésében ezúttal is Gábor Enikő és Gábor Réka vállalt szerepet, valamint a foglalkozások előkészítésében is szorgalmasan segédkeztek. Kedvenc kísérletüket is bemutatták, és megszerettették a táborozókkal. Ez pedig nem más, mint a nem newtoni folyadék, amely keményítőből és vízből készül. Aki pedig többet szeretne tudni a nem newtoni folyadékról, a kémiai jojóról, vagy szeretne sógyurmát, házilag slime-ot készíteni, azt jövőre szeretettel várják majd a táborba.