2024. április 19., péntek

Đoković új szakszervezetet alapít

Új játékos-szakszervezetet alapít Novak Đoković, a férfi tenisz-világranglista szerb éllovasa.

A 17-szeres Grand Slam-bajnok pénteken bejelentette, hogy lemond a férfi sorozatot szervező ATP játékostanácsának az elnöki tisztségéről.
Az új érdekképviseleti szerv neve Profi Teniszezők Szövetsége (PTPA), és a játékosok már megkapták a működési stratégiát felvázoló dokumentumot, hogy aláírásukkal támogassák a PTPA-t.
"Nem az ATP leváltása a célunk, hanem egy attól független önkormányzat létrehozása, amely közvetlenül reagál a tagok igényeire" - áll az alapító okiratban.
A New York-i tornán - Đokovićtyal együtt - döntős Miloš Raonić úgy vélekedett, hogy a játékosok többsége támogatni fogja az új szakszervezetet.
"Hat hónapon át sokunk tájékoztatását elhanyagolta az ATP vezetősége, ezért csalódottak vagyunk" - utalt a kanadai játékos az elmúlt időszak járványhelyzetére, illetve az azt övező bizonytalanságra.
Az ATP közleményben reagált. Ebben úgy fogalmazott: annak, hogy a körverseny sikeres és az elmúlt 30 évben vezető intézménnyé vált a sport világában, az az alapja, hogy partnerség van a játékosok és a versenyek között.
"A teniszezőknek minden fontos döntés meghozatalakor azonos értékű helye van a tárgyalóasztalnál. Tudjuk, hogy a jelenlegi körülmények kihívások elé állítják a tagjainkat, de szilárd meggyőződésünk, hogy most inkább egységre van szükség, mint belső megosztottságra" - írta a szervezet.