2024. április 18., csütörtök

Sikeres felkészülés járványhelyzetben

Befejezte kéthetes edzőtáborát a Magyarkanizsai Gyógyfürdőben a szerbiai cselgáncsválogatott. A koronavírus-járvány kezdete óta ez volt az első találkozó, ahol a serdülő-, a junior- és a felnőttválogatott is jelen volt. A magyarkanizsai felkészülésen a női és a férfimezőny is edzett, és mintegy hatvan válogatott versenyző tréningezett a legszigorúbb járványügyi intézkedések közepette. A kiváló szervezésről tanúskodik, hogy egyetlen koronavírusos fertőzést sem regisztráltak a két hét alatt.

A Magyarkanizsai Gyógyfürdőbe a Szerbiai Cselgáncsszövetség elnöke, egyben Szerbia budapesti nagykövete, Ivan Todorov is ellátogatott. Todorov kiemelte, hogy az ilyen edzőtáborok nagyon fontos események a fiatalok életében, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a 2020-as tokiói olimpiai indulásra öt-hat jelöltje volt az országnak, jelenleg pedig mindannyian várakozó állásponton vannak a nemzetközi versenyekkel kapcsolatban.

Az elmúlt fél évben a legjobb cselgáncsozóink egyénileg készültek, s amint azt a járványhelyzet lehetővé tette, minden előírást betartva megszerveztük az edzőtábort a Magyarkanizsai Gyógyfürdőben. Jó hír, hogy szeptemberben vagy októberben Budapesten sor kerül egy regionális tornára Magyarország, Ausztria és Szerbia válogatottjainak részvételével. Remélhetőleg lassan visszatér az élet a tatamira, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell a koronavírus által teremtett új élethez” – mondta a szövetség elnöke, aki hozzátette, hogy az eddigi információk alapján a nemzetközi versenyek október végén indulhatnak el, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség tervei között pedig a világbajnokság megrendezése is szerepel.

Ami a Magyarkanizsai Gyógyfürdővel való további együttműködést illeti, Todorov kiemelte, hogy a legjobb cselgáncsozók rendszeresen eljárnak a Tisza menti városba, és igyekeznek kihasználni az épület nyújtotta feltételeket.

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester nyilatkozatában elárulta, hogy a község már régóta azon fáradozik, hogy a sportinfrastruktúra megfelelő minőségű legyen.

Idén a járvány miatt eddig nem voltunk könnyű helyzetben, de a helyi önkormányzat hisz abban, hogy a meglévő infrastruktúrát fel tudjuk használni a sportturizmus érdekében, és a sportra mint stratégiai ágazatra tekintünk ebből a szempontból. Ezért is örömteli, hogy a legjobb cselgáncsozók visszajárnak a gyógyfürdőbe” – emelte ki Fejsztámer.

Snežana Adžić, a Magyarkanizsai Gyógyfürdő igazgatója elmondta, hogy ezek a nagycsoportos találkozások járványügyi szempontból különös odafigyelést igényelnek.

Minden itt dolgozó örül annak, hogy a Szerbiai Cselgáncsszövetség bizalommal fordul hozzánk a válogatott-edzőtáborokkal kapcsolatban. Az elmúlt két hétben minden járványügyi intézkedést betartottunk, a versenyzők pedig teljesen egészségesen és jobb fizikai állapotban térnek haza, mint amilyenben érkeztek. Az intézményünk számára a felkészülés egyfajta kihívást is jelentett, de sikerrel zártuk a tesztet” – zárta mondandóját Adžić.

A továbbiakkal kapcsolatban Nenad Mihailović, a Szerbiai Cselgáncsszövetség sportigazgatója elmondta, hogy megkezdték a felkészülések második szakaszát, amit a későbbiekben a nemzetközi versenyekhez igazítanak.