2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Hamilton a csúcson, a Ferrari a mélyben

Hozta a papírformát a Formula–1 Belga Nagydíja: a közönségkedvenc pályán, Spa-Francorchamps-ban zajló futam idén közönség és váratlan fordulatok nélkül zajlott le. Bár a gumihelyzet ismét neccesnek tűnt a verseny végén, ezúttal semmi nem állt a Mercedes Lewis Hamilton vezette kettős győzelmének útjába – s még a hétvége előtt biztosra jósolt eső is elmaradt.

Hamilton a már jól ismert forgatókönyvvel jutott el F1-es pályafutása 93. pole-pozíciójából 89. győzelméig: kellően jól rajtolt ahhoz, hogy legközelebbi üldözője, Valtteri Bottas előzési pozícióba kerüljön, onnan pedig végig néhány másodperces előnnyel kézben tartotta az események folyását a kockás zászlóig. Mögötte Bottas a végéig megőrizte a második helyet Max Verstappen előtt, aki hiába várta, hogy esetleg a silverstone-ihoz hasonló végjátékban megadják magukat a Mercedesek gumijai. A 10. körben Antonio Giovinazzi és George Russell balesete miatt előállt biztonsági autós szakasz alatt ugyanis a többség a kelleténél korábban letudta egyetlen kerékcseréjét, az abroncsok állapotára pedig a hajrában fokozottan kellett ügyelniük az éllovasoknak. Helyettük a záráskor a Renault-kra irányult a figyelem, amelyek erre a hétvégére átvették a dobogós trió mögötti első számú üldöző szerepét a Racing Pointtól. Daniel Ricciardo végig a negyedik helyen haladva a célvonalhoz érve futotta meg a leggyorsabb kört, míg Esteban Ocon az utolsó körben előzte meg Alexander Albon Red Bullját az 5. helyért.

A hétvége legfőbb beszédtémáját azonban a Ferrari szolgáltatta, méghozzá azzal, hogy idei rémes szezonjának is elérte eddigi mélypontját. Sebastian Vettel és Charles Leclerc az időmérő után a futamot is csak a 13. és a 14. helyen zárták a 17 célba érkező közül. A vörös autók fájdalmas lemaradásban voltak a csúcssebesség terén, eltérő taktikával is hiába próbálkoztak, egy alkalommal pedig kis híján még össze is akadtak. Végül egymás nyomában érték el a kockás zászlót, ennyi volt tehát a Ferrariban, Spában önerőből képtelenek voltak a pontszerzésre. Ugyanekkor Carlos Sainz is szomorú lehetett, aki motorhiba miatt el sem tudott rajtolni a McLarennel, és a futam alatt a garázsból nézhette jövő évi csapata szenvedését, tudva, hogy a járvány hatásai miatt 2021-re senki nem építhet új autót.

A szenvedő Ferrarik… (Fotó: Beta/AP)

A szenvedő Ferrarik… (Fotó: Beta/AP)

A Ferrari szívébe pedig újabb kést döfhet, hogy hazai futamai következnek: ezen a hétvégén a Sebesség Templomában, Monzában, majd az F1-es körforgásba első alkalommal bekerült mugellói pályán. A napokban egyébként véglegesítette a sorozat az idei, vírus szabdalta versenynaptárát, amely kényszerből csak 17 állomást és több kedvelt európai helyszínt tartalmaz: visszatér a Nürburgring, Isztambul és harmadik olasz pályaként Imola, a másik teljesen újonc pedig a portugáliai Algarve versenypálya lesz. Bahrein két különböző vonalvezetésen rendez futamokat, a szezon pedig meglehetősen későn, december 15-én zárul Abu-Dzabiban.

A Belga Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:24:08,761, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +8,4 másodperc hátrány, 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) +15,4, 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) +18,8, 5. Esteban Ocon (francia, Renault) +40,6 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 157 pont, 2. Verstappen 110, 3. Bottas 107, 4. Albon 48, 5. Leclerc 45 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 264 pont, 2. Red Bull 158, 3. McLaren 68, 4. Racing Point 66, 5. Ferrari 61 stb.

Nyitókép: A szenvedő Ferrarik… (Fotó: Beta/AP)