2024. április 20., szombat

A Jumbo táncra hívja az Ineost

Ma rajtol a járvány miatt későbbi időpontra helyezett háromhetes francia országúti kerékpáros-körverseny, a Tour de France. A franciaországi túra 21 szakaszt és egészen pontosan 3740 km-t jelent, az utolsó etap szeptember 20-án kerül műsorra. Bár a Touron idén is vannak kiemelt esélyesek, jóslatokba rendkívül nehéz bocsátkozni, hiszen a szezon alig három hete indult be rendesen, a kerékpárosok formája felmérhetetlen, ráadásul az elmúlt időszakban a klasszikuson több bukás is volt, ami átírhatja a papírformát. További nehezítő körülmény, hogy kizárják azt a csapatot, amelyben egy héten belül két pozitív koronavírustesztet találnak a keretben. A szervezők az egészségügyi előírásoknak megfelelően a nizzai rajttól egészen a párizsi befutóig ún. buborékba zárják a bringásokat, s már a viadal előtt két tesztnek vetik alá őket, sőt a szünnapokon is mindenki számíthat a PCR-tesztre. A járvány terjedésének fékezése érdekében az eredményhirdetésen nem lesznek puszit adó pódiumlányok sem, valamint a díjátadó személyek számát is korlátozzák. A szervezőbrigád egyetlen részletét nem tudja ellenőrizni a versenynek, méghozzá a szurkolók jelenlétét: korábban a Critérium du Dauphinén is óriási tömeg szurkolt a kerékpározóknak, Franciaországban pedig helyfüggő, hol és milyen körülmények között kötelező a távolságtartás és a maszkviselés.

Ami magát a versenyt illeti: idén megdőlhet az Ineos egyeduralma, a legnagyobb rivális a Jumbo-Visma lesz. A fogadóirodáknál az esélyes a címvédő fiatal kolumbiai Egan Bernal, aki valószínűleg a szlovén Primož Rogličcsal csatázik majd. Bernal Froome és Thomas, két korábbi győztes nélkül vág neki a versenynek, míg Roglič épp a közelmúltban egy bukás miatt vesztette el egyik legnagyobb segítőjét, Kruijswijket.

TOUR DE HONGRIE

World Tour-versenyző magyarokkal rajtol a mezőny

A francia körversennyel egy időben az eddigi legerősebb mezőnnyel rajtol a magyar egyhetes, a Tour de Hongrie is. A nevezettek között ott lesz a két legígéretesebb magyar bringás is, azaz a mitchelton-scottos Peák Barnabás és a CCC-s Valter Attila is. A mezőny (20 csapat 120 kerékpárosa, 5 World Teammel) ma az esztergomi bazilikától indul, és szeptember 2-án, szerdán a királyetappal, a Kékestetőn ér véget.