2024. április 19., péntek

Berlin: feloszlatta a rendőrség a korlátozó intézkedések elleni demonstrációt

A német rendőrség feloszlatott szombaton Berlin központjában egy tüntetést, amelyen a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt tiltakoztak több tízezren, de a résztvevők a többszöri felszólítás ellenére nem tartották meg az előírt távolságot és nem viseltek maszkot. Hasonló, de kisebb tüntetések voltak szombaton Párizsban, Londonban és máshol is.

Egy rendőrségi szóvivő szerint a berlini tüntetők néhány kisebb rendzavarást leszámítva - mint egy sittgyűjtő konténer felgyújtása, úttorlaszok emelése - békésen szétoszlottak.
"Nem tartották be a szabályokat, sajnos, nem volt más lehetőségünk" - közölte a Twitteren a berlini rendőrség.
A tüntetők a Brandenburgi kapunál gyülekeztek, "Állítsátok le a koronavírussal kapcsolatos hazugságokat", illetve "Merkel mondjon le" feliratú transzparensekkel. A 18 ezer fősre becsült tömeg ellen 3000 rendőrt vonultattak fel, mert a rendőrség erőszakos cselekményekre készült. A közösségi médiában ugyanis a járvány elleni intézkedéseket ellenző aktivisták arra szólítottak fel mindenkit, hogy fegyverkezzenek fel, és menjenek Berlinbe.
A héten Berlin betiltotta a megmozdulást, de egy német tartományi bíróság felülvizsgálta a döntést, és az éjszaka engedélyezte azt.
Eddig Németország kezelte a legjobban a koronavírus-járványt az európai országok közül, köszönhetően a nagyarányú tesztelésnek, amely révén csökkenteni tudta a fertőzések és halálesetek számát.
Az elmúlt hetekben azonban nőtt a napi új fertőzések száma az országban. Angela Merkel kancellár pénteken felszólította az állampolgárokat, hogy tartsák be a védőintézkedéseket.
Németországban szombaton 242 201 fertőzöttet, 9 297 halálesetet és 214 742 gyógyultat tartottak számon a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.
Párizsban szintén tüntettek az egészségügyi intézkedések ellen, itt "Nemet mondunk az egészségügyi diktatúrára", illetve "Hagyjátok lélegezni a gyermekeinket" feliratú táblákkal gyülekeztek.
Londonban néhány száz "vírustagadó" és "oltásellenes" ember gyűlt össze a Trafalgar téren, és követelte az óvintézkedések eltörlését.