2024. április 19., péntek

Kon: A külföldről hazatérők saját magukra és másokra is veszélyt jelentenek

Jók a járvánstatisztikai mutatók, a helyzet egyértelműen javult, de mindenkinek meg kell értenie, hogy a koronavírus jelen van a társadalmunkban, és még sokáig velünk lesz – hangsúlyozta Predrag Kon járványügyi szakember a Szerbiai RTV műsorában.

A műsorban a szerbiai egészségügyi válságtörzs tegnapi ülésén elfogadott újabb ajánlásokról volt szó. Mint ismeretes, a válságstáb enyhített néhány korábbi szigorításon. A vendéglátóipari létesítmények közül azok, amelyek kerthelyiséggel, terasszal rendelkeznek, most már éjjel egy óráig is nyitva tarthatnak. A kereskedelmi létesítményeket sem korlátozzák tovább a 22 óráig tartó nyitvatartásra, egy órával később zárhatnak, mint eddig.

Predrag Kon ezzel kapcsolatban úgy véli, az enyhítések következményeként egész biztosan növekedni fog az újonnan fertőzöttek száma, kihangsúlyozta, hogy éppen emiatt az éjszakai szórakozóhelyek és klubok megnyitása még nem jöhet számításba.

Kiemelte, továbbra is rendkívül fontos, hogy a vendéglátóipari egységekben betartsák az ajánlott óvintézkedéseket.

A válságtörzs tegnapi ülésén enyhítettek az összejöveteleken való részvétel tekintetében is, mostantól több személy tartózkodhat zárt helyiségben és szabad téren is, tízről harmincra növelték a látogatók számát. Predrag Kon ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, a 30 főnél nagyobb részvéttel járó családi és vallási ünnepélyeknek még nem jött el az ideje, a jelenlegi szabály ellenőrzését és betartatását pedig minden önkormányzatban szigorúan meg kell szervezni.

A külföldről hazatérők önizolációjával kapcsolatosan a járványügyi szakember úgy értékelte, mindenkinek, aki olyan országból tér vissza, ahol magas a fertőzöttek száma, tisztában kell lennie azzal, hogy potenciális vírushordozó, és így veszélyt jelent saját maga és mások számára is, akkor ha a megszokott módon vesz részt a társadalomban. Kiemelte, elsősorban a Horvátországból, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából visszaérkező gyermekekre vonatkozik a válságtörzs azon döntése, hogy tíz napig otthoni karanténban kell tartózkodniuk, és a karantén ideje alatt az érintett diákok online kövehetik majd a tanórákat.

– Senki nem fogja megbocsátani, ha ismét az elmúlt hónapokhoz hasonlóan nagy mértékben nehezedik nyomás az egészségügyi rendszerre. Azon munkálkodunk, hogy minél jobban lelassítsuk a koronavírus terjedését – húzta alá a válságtörzs tagja.