2024. április 25., csütörtök
VAJDASÁGI RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ

Csupán néhány embernek bizonytalan a sorsa

A Vajdasági Rádió és Televízió vezetősége közleményben reagált az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének kezdeményezésére, amelyet a kisebbségi tájékoztatás megőrzésének érdekében indítványoztak az alkalmazottak. A leépítések elleni tiltakozáshoz a médiaház többi szerkesztősége is csatlakozott a hét folyamán, de az újságírói csoportosulások és a szakszervezetek is felemelték a szavukat.

A Vajdasági RTV vezetősége megerősítette, hogy a koronavírus-járvány következményeként nehéz gazdasági helyzetbe került a médiaház. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a köztársasági költségvetés módosításával 200 millió dinárral kevesebbel gazdálkodhatnak, így nem tudják felújítani a munkaerő-kölcsönző ügynökségekkel korábban megkötött szerződéseket. A köztársasági kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként az érintett 250 alkalmazott közül 50-nel állandó munkaviszonyt létesítenek, de igyekeznek megoldást találni mindazok helyzetére is, akik nélkül nem valósulhat meg a 16 nemzetiségi nyelven készülő rádiós és televíziós műsor – áll a közleményben, amelyet Miodrag Koprivica, a közszolgálati médiaház vezérigazgatója látott el kézjegyével.

A Vajdasági RTV vezetősége csütörtökön a televízió magyar szerkesztőségét hivatalosan is értesítette arról, hogy az érintett 11 munkatárs közül csupán egynek maradt bizonytalan a helyzete: a vezetőség ugyanis a munkaviszony állandósítása mellett különféle szerződéses megbízatásokat kínált fel az eddigiekben ügynökségek által alkalmazott munkatársaknak – mondta el napilapunknak Vojvodity Ágnes, a magyar nyelvű műsorok felelős szerkesztője.

Ideiglenes és határozott idejű munkavégzésre szóló szerződések megkötésével, illetve a tiszteletdíjas alkalmazás lehetőségével enyhítettek az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének a helyzetén is, az érintett tíz munkatárs közül mára 3-4 ember sorsa maradt bizonytalan – mondta megkeresésünkre Miklós Csongor, aki az Újvidéki Rádió munkatársaként a médiaház szakszervezetének tagja. A végrehajtó bizottságban tevékenykedő újságíró hangsúlyozta, hogy kénytelenek elfogadni azt a gazdasági helyzetet, amelybe a médiatörvény érvényesítésének hiánya miatt kényszerült a Vajdasági RTV vezetősége. Végleges megoldást ugyanis a közszolgálati médiaházak gazdasági és tájékoztatási függetlenségét szavatoló törvény alkalmazása nyújtana – tette hozzá a szakszervezeti képviselő, aki szerint a jövőben közös erővel harcolnak ennek megvalósításáért.

A kisebbségi tájékoztatást érintő leépítésekkel bővebben lapunk keddi, nyomtatott számában foglalkozunk.