2024. április 18., csütörtök
DOROSZLÓ – SZENTKÚT

Kedden Kisboldogasszony-napi búcsú

Tudnivalók és tanácsok az idei zarándoklattal kapcsolatban

Lassan körvonalazódik az idei búcsú megtartásának lehetősége, ami mindenképp komoly odafigyelést és fegyelmet kíván mindannyiunktól – áll ft. Verebélyi Árpád c. prépost, a Doroszló-Szentkút-kegyhely igazgatójának a zarándokokhoz címzett levelében.

– Ugyanakkor mindenkit arra buzdítunk, hogy a járvány ellenére se mondjon le azokról az égi kegyelmekről, melyeket a búcsúk elnyerése kapcsán kínál az Anyaszentegyház!

Amennyiben a plébános vagy maguk a hívek kockázatosnak ítélik meg a Kisboldogasszony-napi főbúcsún való részvételt, úgy azt kérem – búcsújáró helyről lévén szó, így itt az év minden napján nyerhető búcsú –, válasszanak az őszi kisbúcsúk közül, és akkor ejtsék meg a zarándoklatukat, amikor a hívek nincsenek jelen nagyobb számban – írja a kegyhelyigazgató.

Mindezt szem előtt tartva a szervezők a következőket kérik a zarándokoktól:

1. A polgári és az Egyházi hatóságokkal való egyeztetés után úgy döntöttek, hogy bár csendesebben, de a búcsúnkat az idén is megtartják. Figyelembe kell venni azonban az elővigyázatossági mércét, mely minden zarándoktól a távolságtartást és a maszk használatát várja el. Így amikor a zarándoklatra érkeznek, kérik, ezeket tartsák figyelemben.

2. Nem javallott az autóbuszok szervezése. Ennek oka pedig az, hogy hivatalosan az autóbuszok telítettsége nem érheti el az 50 százalékot. Ebből kifolyólag az autóbuszok viteldíja egy személyre vetítve nagyban megdrágul. Az autóbuszok szervezése helyett tehát személyautók, kombik, önkörben szervezett csoportok szervezését javasolják.

3. Augusztus 29-e a szentkúti szentségimádási nap, valamint engesztelő nap az abortusz bűneiért. Szentségkitétel 10 órakor, majd egész napos szentségimádás; 18 óra előtt szentségi áldás és szentségeltétel; 18 órakor engesztelő szentmise. Kapcsolódjanak be egyéni imádsággal a szentkúton végzett engesztelésbe.

4. Augusztus 30-án az ifjúsági zarándoklat csökkentett programmal kerül megrendezésre.
16:00 – Előadás, 17:00 – Kerekasztal, 18:00 – Szentmise
Mindhárom programot a Doroszló – Szentkút YouTube csatornáján, a Facebook oldalán és a Szabadkai Egyházmegye Katolikus Ifjúsága Facebook-oldalon élőben közvetítik.

5. Az idén – a szokásostól eltérve – a kisboldogasszonyi főbúcsú programjait a minimálisra csökkentik:
Szeptember 7., hétfő – a kisboldogasszonyi főbúcsú előestéje
15:00 – Gyónási alkalom
18:00 – Előesti szentmise és körmenet a szentkúti forrásig, majd rózsafüzér-imádság
A betegek kenetének kiosztása az idén elmarad.
Azokat, akik ezen a napon érkeznek, a szervezők tisztelettel kérik, hogy az esti program után térjenek haza, és a másnapi programra már ne látogassanak el. A hívek megértését kérik.
Szeptember 8., kedd – Kisboldogasszonyi főbúcsú
8:00 – Gyónási alkalom
(8:30 – Horvát nyelvű szentmise a kegytemplomban)
10:00 – Ünnepi szentmise a szabadtéri oltárnál, majd szentségi körmenet a szentkúti forrásig, és szentségi áldás.
– Mindkét nap a szentmiséket és a körmeneteket a Pannon TV élőben közvetíti.
– A szentkút előtti kirakodóvásár az idén nem lesz megtartva.
– Kisboldogasszonyhoz kapcsolódva, tartsanak kilencedet, vagy legalább triduumot, készülve Kisboldogasszony ünnepére, Délvidék Csillagának, a Doroszló – Szentkúti Szűzanyának köszöntésére.

6. Szeptember 13. – férfiak zarándoklata.
17:00 – Előadás, 17:30 – Rózsafüzér imádkozása, 18:00 – Szentmise.

7. További búcsús alkalmak a szentkúton:
Szeptember 12., szombat: Szűz Mária Szent Neve – kisbúcsú;
Szeptember 15., kedd: Fájdalmas Anya – kisbúcsú;
Október 7., szerda: Rózsafüzér Királynéja – kisbúcsú;
Október 8., csütörtök: Magyarok Nagyasszonya – kisbúcsú.
Minden kisbúcsún a liturgikus program a következő:
16:00 – Gyónási alkalom, 17:00 – Rózsafüzér imádkozása, 17:30 – Zsolozsma, 18:00 – Szentmise

8. Minden hónap első szombatján fatimai engesztelő zarándoklatot tartanak a szentkúton. Így szeptember 5-én, október 3-án, november 7-én is.
Minden első szombaton a liturgikus program a következő:
16:00 – Gyónási alkalom, 17:00 – Rózsafüzér imádkozása, 17:30 – Zsolozsma, 18:00 – Szentmise.

– Bízom abban, hogy a járvány, amely emberi kapcsolatokat, életeket rombol és dönt le, nem fogja összetörni bennünk azt a lelket, mely örök, és az Istené. Csupán ez az az ok, ami miatt – éppen ebben az áldatlan helyzetben – nem tudunk lemondani a Szűzanyánk oltalmáért való esedezésről, a zarándoklatokról és búcsúról, mert hisszük, és egyházi énekünk szavával valljuk: „…Nincsen olyan szükség, nincs oly nagy ínség, melyre nem hathatós égben szavad, melyből nem menthetnéd szolgáidat.” (SzVU 285) – zárja levelét a kegyhely igazgatója.