2024. április 23., kedd

Mégis kell iskolába járni

Tanévkezdés a bácsfeketehegyi általános iskolában, még sem biztos, hogy két magyar elsős osztály nyílhat

Az idei tanévkezdés módja a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában is sokáig ismeretlen volt. Mostanra viszont letisztázódtak a dolgok és az iskola felkészülten várja a diákokat. Kanyó István iskolaigazgató ennek kapcsán elmondta, hogy tanintézményük a minisztérium utasítása alapján kiválasztotta azt a modellt, amely mind a pedagógusok, mind a tantermek száma alapján megfelel.

Kedden 315 diák kezdi meg tanulmányait a bácsfeketehegyi iskolában (Lakatos János felvétele)

Kedden 315 diák kezdi meg tanulmányait a bácsfeketehegyi iskolában (Lakatos János felvétele)

- Iskolánk 25 tanára közül 14-en két-, vagy több iskolában is tanítanak. Össze kellett hangolnunk, hogy azokban a tanintézményekben és itt is jelen tudjanak lenni. Az alsósok tanítói csak itt dolgoznak, ezért számukra az oktatás úgy néz ki, hogy két csoportra lettek osztva, mert majdnem minden osztályban többen vannak, mint 15 tanuló. Az óráik 30 percesek és négy órát tartanak számukra. Az A csoport jön fél 8-ra, a B pedig negyed 11-re, és a következő héten váltanak. Azok a tantárgyak, amelyek nem férnek bele ebbe a négy órában, azokat távoktatásban tanulják. Az felsősök esetében úgy tűnt, hogy a kombinált oktatást választjuk, de kiderült, hogy a 8 felsős osztály közül csak háromban van olyan létszám, ami miatt osztani kellene az osztályt. A többi osztályban viszont maradhatnak egy teremben, így nem a kombinált oktatást választottuk, hanem a gyerekek rendesen járnak iskolába. A felsősök délután egy órára jönnek, és 5 vagy 6 órát tartunk számukra – számolt be Kanyó, majd arról is szólt, hogy az általuk választott módszer nem jelent több munkaórát a tanárok, tanítók számára. A diákok felosztása mellett a többi járványügyi előírás betartására is odafigyelnek. A kéz- és lábfertőtlenítő szert az iskola biztosítja, a diákok maszkját a szülőknek kell beszerezni, az iskola dolgozóinak pedig az iskola fogja. A csoportok és a váltások között pedig minden egyes alkalommal 20 perc szünet van, ami alatt fertőtlenítik a termeket, mondta el az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy az első két hétre beszerezték a szükséges fertőtlenítőszer mennyiséget.

Kanyó István, a Nikola Đurković Általános Iskola igazgatója (Lakatos János felvétele)

Kanyó István, a Nikola Đurković Általános Iskola igazgatója (Lakatos János felvétele)

A bácsfeketehegyi általános iskolába kedden 26 kisdiák kezdi az első osztályt magyar tannyelven és 18 szerbül. Az igazgató elmondta, hogy még mindig nem tudják, hogy hány magyar osztályt indíthatnak.

- A 26 első osztályba induló kisdiák közül a felmérés alapján vannak olyanok, akik az IOP-os tanterv szerint kell, hogy tanuljanak. Ezek alapján kijött a 31 tanuló, és így két magyar osztályt nyithatnánk. Sajnos ezt Zomborban elutasították, ezért a kérvényt Belgrád felé továbbítottuk, hogy hagyják jóvá a két magyar első osztályt. Most várjuk a pozitív elbírálást – fogalmazott Kanyó, majd azt is megtudtuk tőle, hogy ebben a tanévben összesen 315 diák indul a bácsfeketehegyi iskolában.

A fejlesztések, javítások kapcsán az igazgató elmondta, hogy a nyári szünet alatt sikerült bemeszelni az iskola épületét. Emellett az évenkénti nagytakarításon is sikeresen túl vannak. A villanyhálózat főkapcsolója tönkrement, és ennek a cseréjére egy komolyabb összeget kellett ráfordítani. Jelen pillanatban még problémát jelent a szennyvízhálózat fővezetéke, amely el van dugulva. Az eddig végzet munkálatok alapján azonban kiderült, hogy a cső tönkrement és a föld beomlott. Az új cső lehelyezésére az eszközöket átcsoportosították, jelenleg kivitelezőt keresnek, számolt be az igazgató.