2024. március 29., péntek

Keddtől osztanak főtt ételt a Népkonyhán

Higiéniai csomagokat és taneszközöket is adományoznak a rászoruló gyerekeknek

Szeptember elsejétől ismételten meleg ételt készítenek a rászorulóknak a Vöröskereszt szabadkai szervezete által működtetett Népkonyhán. Miodrag Varo, a helyi szervezet szakmunkatársa lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy továbbra is 1200 felhasználójuk részesül ebben a segítségben.

– Számításaink szerint novembertől vagy decembertől több rászoruló lesz, mert a koronavírus-járvány miatt sokan maradtak munka nélkül. Ennek okán a szerbiai Vöröskereszt úgy véli, hogy meglehetősen nehéz időszak elé néznek önkénteseink – mondta Miodrag Varo.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

Az őszi ételosztási program ugyanúgy zajlik majd, ahogy azt a felhasználók már a korábbi években megszokhatták. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban is délelőttönként az elosztópontokon, pontosabban a helyi közösségek épületeiben veheti át mindenki az ételadagokat. Összesen 33 ilyen elosztópont van városszerte. A nyári hónapokban igyekeztünk az adományozóink által minél több friss zöldséget és húsipari terméket beszerezni, hogy azokból a szeptemberi és az októberi hónapok idején gazdagabb ételt készíthessünk – magyarázta a Vöröskereszt szakmunkatársa.

A koronavírus-járvány napjainkban is tart, ezért az ételek átvétele során a Népkonyha önkénteseinek és a rászorulóknak is be kell tartaniuk az egészségügyi óvintézkedéseket.

– Szigorúan be kell tartani az intézkedéseket és javaslatokat. Eszerint mindenkinek maszkot kell viselnie és tartaniuk kell az egymás közti távolságot. Az elosztópontokra fertőtlenítőszereket helyezünk ki. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ételosztás gördülékenyen működjön. A Népkonyha több mint 600 rászorulója 60 éven feletti személy, különös tekintettel gondot viselünk róluk az előttünk álló időszakban – nyilatkozta Miodrag Varo.

A Népkonyha felhasználói között 250 gyermek van. Ők szeptembertől nemcsak meleg ételben, hanem higiéniai csomagban is részesülnek, az iskoláskorú gyermekeknek pedig tanszercsomagokat állítottak össze a szervezet önkéntesei.

– Ezek a csomagok minden általános személyi higiéniai eszközt tartalmaznak, emellett nedves törlőkendők és kézfertőtlenítő-szerek is vannak bennük. Azt gondoljuk, hogy az édesség mellett ilyesminek is örülnek a gyerekek. Augusztus elejétől tanszereket gyűjtünk a város több különböző könyvesboltjában, és elmondható, hogy a polgárok nagy hányada meglehetősen adományozó kedvében van – mondta a szervezet szakmunkatársa.

Vajdaság területén a szabadkai népkonyha a legnagyobb ilyen jellegű intézmény, melyet minden évben valamivel több, mint 31 millió dinárral támogat a helyi önkormányzat.