2024. április 20., szombat

Következmények nélkül foglaltak le területet

Nem indult büntetőeljárás a Tisza-parton épült újabb illegális üdülőtelep miatt

Óbecsén nemrég szárnyra kapott a hír, miszerint önkényes területfoglalók (ismét) szemet vetettek a Tisza-partnak az üdülőteleptől az ún. lóstrand felé eső szakaszára, és markológéppel törnek ott utat maguknak. Az eset azért is (lenne) érdekes, mert 2018 nyarán már írtunk arról, hogy a községi felügyelőség hívására kiérkező tartományi erdészeti és vadászati felügyelőség meghagyása alapján, az állami földeket használó Vajdaság Erdői Közvállalat és a Vajdaság Vizei Közvállalat intézkedése nyomán a Tisza-partnak az üdülőtelep végétől, az ún. lóstrand irányába tartó szakaszán eltávolították az önkényes területfoglalók telekhatároló karóit és köteleit, sőt a fabútorokat is megsemmisítették – így számolták fel a kialakulóban lévő illegális üdülőtelepet, ahol az ügyeskedők már pénzért is árultak „telkeket”.

Két éve minden építményt szétszedtek a közvállalatok munkásai a parton (Fehér Rózsa felvétele)

Két éve minden építményt szétszedtek a közvállalatok munkásai a parton (Fehér Rózsa felvétele)

Milena Grahovac, a tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság erdészeti és vadászati felügyelőségének vezetője akkor azt állította, hogy szabálysértési eljárások indulnak majd az erdő önkényes birtoklása és a törvénytelen fakivágások miatt is. A lakókocsikat is el kellett volna szállítaniuk a tulajdonosaiknak. Milena Grahovac azt is ígérte, hogy a felügyelők sokkal gyakrabban fogják ellenőrizni ezeket a területeket, és mindenfajta kisajátítást szigorúan megbüntetnek. Mindebből nem lett semmi.

A 2018-ban történt eset óta háromszor járt ezen a részen erdészeti felügyelő a rendes, éves munka keretében, rendkívüli ellenőrzés pedig egy sem volt – ez derült ki a tartományi felügyelőség minapi tájékoztatásából. Tegnap ottjártunkkor három rozoga lakókocsi állt a parton, volt egy felvert sátor is, szőnyegre kihelyezett asztal székekkel, mólók, meg néhány kikötött vízi jármű. Azt, hogy valóban járt-e ezen a helyen mostanában „tereptisztító” markolólép, egyértelműen nem tudtuk megállapítani. Ha történt is fairtás, könnyen lehet, hogy következménye nem lesz az illegális cselekménynek, ugyanis az önkényes területfoglalók és erdőirtók a két évvel ezelőtti eseményeket is büntetlenül megúszták, ugyanis a közvállalatok nem tettek feljelentést a felügyelőségnél a 2018-as fakivágás miatt, így büntetőeljárás sem indult az ügyben.

A tartományi vízügyi felügyelőség szerint 2018-ban nem keletkezett kár a Tiszának ezen a partszakaszán, ezért a felügyelőknek sem kellett eljárást kezdeményezniük az ügyben. A Vízgazdálkodási Közvállalatnak viszont ki kellett volna helyeznie egy figyelmeztető táblát, amely megtiltja a part kisajátítását, létesítmények kihelyezését és minden egyéb munkálatot ezen a területen. Mi ilyen táblát nem láttunk.