2024. április 24., szerda
KALANDTÚRA

Gdańsk

Legalább 997 óta érkeznek részeg matrózok, gazdag kereskedők és kincsvadász kalandorok a városba. Az élet a tengertől függ ezer éve. Az árapályban rejlő erőre hamar rájöttek a helyiek, a tágabb környéken elsőként. A város ízelítőt kapott a skandináv barbár vikingekből, a művelt germán poroszokból, a helyi szláv lengyelekből, a cári lusta oroszokból és a háborúzó szovjetekből. Mindenki hozott valamit, mindenki itt hagyott valamit, és mindenki magával is vitt valamit. Ezért nem hasonlít Gdańsk egyetlen lengyel településre sem, mégis a modernkori Lengyelország leglengyelebbje lett.

A nyüzsgő központnál jóval csendesebb környéken áll majdnem a város alapításától kezdve a ciszterciták temploma, az Oliwa-székesegyház. A világ legnagyobb cisztercita templomának 23 oltára van, de fő nevezetessége a 250 éves, 5100 sípú orgona. A turisták kedvenc temploma viszont a Szűz Mária-templom (Bazylika Mariacka). Természetesen ehhez az épülethez is fűződik néhány rekord. Például ez a világ legnagyobb, téglából épült istenháza. Arról nem szól a fáma, hogy hány téglából áll, de tízezer ember elfér benne egyidejűleg. 160 évig épült, és számos műkincsnek ad otthont, ami megintcsak egyedülállóvá teszi a világon. 105 méteres hossza eltörpül a tornya mellett. 82 méteres magasságban alakították ki a város kilátópontját. 409 lépcső megmászása után kitárul egész Gdańsk, a Háromváros és a Balti-tenger. A templom egyik dísze az 550 éves, fából faragott asztronómiai óra. 14 méterével mondani sem kell, hogy csúcstartó a csillagászati órák kategóriájában. A domonkos rendiek Szent Miklós-temploma sérülések nélkül úszta meg a nagy világégést. Ilyenből sincs sok a világon. Egyes történészek szerint azért menekült meg, mert Szent Miklóst az orosz ortodoxok körében különleges tisztelet övezi, ezért a Vörös Hadsereg nem emelt rá fegyvert. Mások egyszerűbb magyarázattal szolgálnak: a szerzetesek pincéiben mindig volt elég bor a szovjet katonáknak…

Mielőtt megismerkednénk a város polgári vonatkozású legjeivel, tegyünk egy kitérőt a vízi világba. A Motława folyón áll a fából készült Gdański daru (Żuraw Gdański). Az 1444-ben épített emelő ma is működőképes. Európa legrégebbi daruját a háborúig használták a városban megforduló hajók ki- és berakodására. Belsejében megtekinthetőek a fogaskerekek és kötelek alkotta bonyolult szerkezet. Ez Gdańsk fő attrakciója. A Nagy Malom (Wielki Młyn) ma bevásárlóközpont, de 1350-től a világháborúig ez volt Európa legnagyobb működő középkori vízimalma. 18 hatalmas kerekét a Radunia-csatorna elkészültéig rabszolgák hajtották. A helyiek Neptunusz isten bronzból készült szökőkútjából eredeztetik a helyi sört, a Goldwassert. 

És akkor térjünk rá a gdański polgárságra. Első érdekesség, hogy a városnak két városházája is van. Az Óváros városházája (Ratusz Staromiejski) az egyik legértékesebb műemlék Gdańskban. Talán arról a leghíresebb, hogy kétemeletes pincéjében egy helyi csillagász a 17. században sört főzött. A gdański városházát (Ratusz Głównego Miasta) 700 éve kezdték építeni. 1561-ben készültek el vele. Tornyára az akkori király, II. Zsigmond aranyszobra került, és azóta harangjáték szól minden nap délben. A háború alatt itt rendezkedtek be a kommunisták, így az épületet egy találat sem érte. Gdańsk főutcája a Hosszú utca (Ulica Długa), és végén a Piac tér (Długi Targ). Az utca két oldalát színes polgári házak díszítik rokokó stílusú kapukkal és gótikus díszekkel. A csaknem száz ház ma is eredeti pompájában tarkítja a főutcát. Ritkaságszámba megy egy helyen ennyi tarka palota. Az utca egyik végén áll az Aranykapu (Zlota Brama), a másikon a Zöldkapu (Brama Zielona). Ezek jelzik az Óváros határait. Amikor a király a városba érkezett, mindig ezen az útvonalon haladt végig, ezért a helyiek a Királyok útjának is nevezik. Az egyik közeli kisutca a Mariacka utca. Macskakövei ma is őrzik a középkori Gdańsk hangulatát. A város valamikori börtönében ma a Borostyánkő múzeum tárlata tekinthető meg. Benne több emeleten mutatják be a Balti-tenger csodálatos borostyánkővilágát. Az Artus-palota a 10 méter magas terrakotta kandallójáról híres. Természetesen ennél sincs magasabb kályha a kontinensen.

Van Gdańsknak még egy történelmi épülete, a Lenin Hajógyár (Stocznia Gdańska), amely nem a hajóépítésről vált világhírűvé. Itt született meg 1980 szeptemberében Lech Wałęsa hajógyári villanyszerelő Szolidaritás mozgalma. Az idő megmutatta, hogy erről a helyről ez az ember hány történelmi leg-et indított el.