2024. április 20., szombat

Mert kell egy ütős ráadás is!

A (Tiltott) Csíki alkotó- és fafaragótábor nyárzáró rendezvényén jótékonysági akciót is szerveznek

Az elmúlt másfél hónapban a zentai Csíki alkotó- és fafaragótábor szervezői, résztvevői, valamint a köréjük tömörülő kicsik és nagyok bebizonyították, hogy rendkívüli helyzetekben is lehetnek, sőt lenniük is kell történéseknek, mert enélkül csak még inkább elidegenedünk egymástól, egyedül pedig még nehezebben küzdünk meg az elénk tornyosuló gondokkal. Az eddig lezajlott táborokban számos tehetséges gyerkőc fordult meg, és szorgoskodott az őket irányító festő-, agyagozó-, fafaragó-, díszgyertyaöntő, dekupázskészítő mesterek és művészek irányításával, és számos alkotás született, a délutáni órákban pedig az irodalmon, a kötetlen beszélgetéseken és a zenén volt a hangsúlyt. Így többek között Beszédes István, a zEtna Kiadó vezetője és az azonos nevű internetes irodalmi folyóirat szerkesztője, Törteli Réka festőművész és Szögi Csaba, napilapunk munkatársa is felolvasott, a zenei részben pedig közreműködött a Hárommedve sámándobkör, valamint fellépett Döme Zoltán – Bimbó KEX Színtársulata és a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tűzzsonglőrjei is. A szervezők tehát önmaguk előtt is igen magasra tették a lécet, ám nem bátortalanodtak el, és az augusztus 29-én, szombaton esedékes negyedik, „nyárzáró” (Tiltott) Csíki alkotó- és fafaragótábor idejére még ütősebb ráadással igyekeznek előrukkolni. Így a délelőtti alkotótevékenységek (fafaragás, agyagozás, festés és rajzolás stb.) mellett a délutáni, kora esti és esti órákban több zenei előadó, zenekar fellépése is várható, amit a szervezők jótékonysági akcióval is összekötnek, ugyanis a koncertek ideje alatt az adakozni kívánók a Vöröskereszt zentai szervezete közreműködésével kihelyezett becsületkasszába tehetik adományaikat, amit a bajmoki kisfiú, Pál Gajódi Olivér kezelésére fordítanak a szervezők.

Az összejövetel alkotói és fellépői között ott lesz Fülöp Attila hangszerkészítő mester, Puskás Ferenc fafaragóművész, S. Belec Anikó képzőművész és tanár, Miklós Tünde és Grbin Miloje képzőművészek, Visnyei Márta és Harmat Angéla, akik dekupázsra oktatják majd az érdeklődőket, valamint jelen lesznek a Rozetta Kézműves Társaság tagjai is, akik rovásírásra, papír- és szalmamadarak készítésére tanítják meg a résztvevőket. Közreműködik Mészáros Katalin, Bővíz Szilárd, a finom falatok alkotói, valamint Horváth Zsolt, napilapunk munkatársa is. A tervek szerint Becsei Árpád, az óbecsei Sólyom Hagyományőrző Egyesület aktivistája lovaglási lehetőséget is biztosít a legkisebbek számára.

A zenei előadók közül a sort a délután négy órától az Ex Yu Band nyitja. A zentai zenekar egykori jugoszláv slágereket ad majd elő, majd Dér Zsolt csantavéri hegedűművész fellépése következik. Ezt egy szárnyalós, révülős, utazós zenei blokk követi, amelynek fellépői a zentai Hárommedve sámándobkör, a Fehér Szarvas dobkör és a szabadkai Avalon dobkör tagjai lesznek.