2024. április 20., szombat

Csak egészséges gyermek járhat óvodába

Szigorú egészségügyi rendelkezésekkel igyekeznek megóvni a gyermekek egészségét a topolyai óvodákban

Csökkentett kapacitással, szigorú egészségügyi előírások mentén kezdi meg a munkáját szeptembertől a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény. Az erről szóló döntést az önkormányzat illetékeseivel történt egyeztetést követően, illetve a községbeli fertőzöttek számát figyelembe véve hozta meg a Bambi vezetősége, tudtuk meg Fényszárosi Fekete Tímea igazgatónőtől.

– A koronavírus-helyzetre való tekintettel már korábban megkezdett csökkentett létszámú csoportokkal, következetesen betartott egészségügyi előírások mentén folytatjuk szeptembertől a munkát. A döntésünket megelőzően igyekeztünk felvenni a nagyobb létszámú, egész napos ellátást igénylő csoportokba járó gyermek szüleivel is a kapcsolatot, és egyeztetni a továbbiakról. Ebben az esetben a Duna utcai központi épületünkbe járó csoportok, a Kolibri, a Zentai úti óvoda, illetve a bácskossuthfalvi ovi az érintett. Az egész napos ellátást több mint 300 gyermek esetében igényelték, a központi épületünkben 106, a Kolibri oviban 16, a Zentai úti oviban 45, Bácskossuthfalván pedig 30 gyermek esetében. Igyekeztünk kérdőíves formában megtudni, hogy van-e olyan gyermek, akinek a felügyeletét más módon is meg tudják oldani a szülők. Körülbelül 30 gyermek esetében kaptunk pozitív választ. A napközis beiratkozáshoz egyébként szükségeltetik mindkét szülő munkáltatójától írásos igazolást kapni – mondta el az igazgatónő, aki hozzátette, hogy a falvakban működő egyébként is kiscsoportok esetében a létszámmal kapcsolatos problémára ez esetben nem kell megoldást találni.

– A munkát, a helyzetre való tekintettel, az eddigi módosult körülmények óta bejáródott menetben folytatjuk. A gyermekeknek, illetve a szülőnek a Dr. Hadzsy János Egészségház gyermekosztályáról egy rutinvizsgálatot követően kell hoznia egy bizonylatot, hogy nem fertőzött. Ez a folyamat ezen a héten zajlik településenként történő beosztás alapján. Ez az egy hétnél nem régebbi igazolás a feltétele annak, hogy felvegyük a gyerekeket az iskola-előkészítős csoportokba, illetve a kisebbek csoportjaiba is – hallhattuk az igazgatónőtől, akit az új szabályokkal kapcsolatban is kérdeztünk.

– Reggel lázméréssel indulunk, cipőfertőtlenítéssel, kézfertőtlenítéssel. A távolságtartásra vonatkozó szabályokat be kell tartani, erre a játéknál is felhívják majd az óvónők a figyelmet, és ez a távolságtartás vonatkozik a délutáni alvásra is. A játékot követő foglalkozások is arról szólnak majd, hogy hogyan vigyázzunk egymásra és saját magunkra. Fontos újdonság, hogy abban a pillanatban, ahogy a szülő a betegség bármilyen jelét észleli a gyermekén, akkor otthon kell maradnia, tehát ha orrfolyással, köhögéssel, lázzal szembesül, az az elvárás, hogy azonnal forduljon orvoshoz, aki igazolja a gyermek távollétét – mondta el Fényszárosi Fekete Tímea. Megtudtuk tőle még azt is, hogy a helyzetre való tekintettel a szülőkkel egyeztetve körülbelül 750 gyermek lépheti át szeptembertől a Bambi küszöbét, közülük valamivel több, mint 300-an iratkoztak be az egész napos ellátást biztosító csoportok egyikébe, és mintegy 450-en félnapos ellátásban részesülnek.