2024. április 25., csütörtök
SZABADKAI HISTÓRIÁK

A Szabadkai Sport Egylet vendégei

Szerdán volt a 140. évfordulója annak, hogy 1880. augusztus 26-án megnyitották az első palicsi olimpiai játékokat. A játékok megálmodója és szervezője Nagybudafai Vermes Lajos volt, aki maga is több sportágban megmérettette magát. Palicson a testnevelés és a sportélet ekkor élte aranykorát. 1884-ben Vermes Lajos saját költségén egy 225 méteres ellipszis alakú, lelátóval ellátott pályát építtetett, 1892-ben pedig egy kerékpáros körpályát avatott fel. Palicson azonban nemcsak a testnevelés indult virágzásnak, hanem a sporteseményeknek köszönhetően akkoriban vált népszerű üdülőhellyé a település. Többek között Vermes befektetésének hála 1897-ben Szabadka és Palics között elindult a villamosközlekedés. A közkedvelt közlekedési eszköznek köszönhetően a sportolók és a nézők könnyebben kijuthattak a sportesemények helyszíneire. Palics mellett Vermes Szabadka sportéletét is gazdagította. Ő alapította a Szabadkai Torna Egyletet, az Achilles Egyletet és a Szabadkai Sport Egyletet is.

Vermes Lajosnak köszönhetően Szabadka és Palics a századfordulón igazi sportközpont volt, ahol a nyáron a palicsi olimpiai játékok mellett sportesemények sora zajlott. Az év ezen időszakában városunk szállodáiban egymásnak adták a kilincset a kiváló sportolók, a messziről jött vendégek és világutazók, akik éppen a versenyek miatt érkeztek tájainkra. 1900 augusztusában is például nem mindennapi vendégeket fogadhatott városunk a Szabadkai Sport Egylet meghívásának köszönhetően. A Bácskai Hírlap korabeli tudósításában a következőket olvashatjuk erről:

„A fővárosi lapok nemrég sokat írtak egy amerikai házaspárról, akik nászutazásukat »tandem«-en [kétszemélyes kerékpár] teszik meg a világ körül.

Ez az érdekes házaspár ma, szombaton [augusztus 18-án] reggel Szabadkára érkezett. 1900. évi április 1-jén volt Jams Hetzel lakodalma Sancl Louisban (Missouri állam) és ugyanazon a napon déli 12 órakor »tandem«-re ült a fiatal házaspár és mintegy 5000 kerékpáros által kísérve megindultak világ körüli nászutjukra.

Az élelmes amerikaiak még a nászutból is üzletet csináltak, mert 50 000 dollárba fogadtak egy alkalmilag alakult társasággal, hogy 1902. április 1-ig azon a »tandem«-en bejárják a világot. Eddig mintegy 6000 kilométernyi utat tettek meg a szárazföldön, még 20 000 kilométert kell megtenniök. A fiatal házaspár április 1-jén indult el Sanct-Louisból, New Yorkban hajóra szálltak, mely Antwerpenig vitte őket. Onnét London, Páris, Berlin, Bécsen át Budapestre értek, ahonnan ma érkeztek Szabadkára előbb azonban a dunántúli részt beutazták és úgy jöttek ide. Innen Belgrád – Nisch – Sofia – Konstantinápolyon keresztül Kis Ázsiába bicikliznek. Majd Alsó Szibériát, Mandzsúriát átszelve Kamcsatkába mennek, itt ismét hajóra ülnek és átvitorláznak Amerikába.

Az érdekes vendégek itt a »Polgári szállodá«-ban szálltak meg és a »Sport egylet« vendégei. A mai palicsi kerékpárversenyen részt vesznek és hétfő reggel utaznak tovább. A nász utazók egy kis majmot visznek magukkal kísérőül.”

Az amerikai házaspár a Szabadkai Sport Egylet 18-án és 19-én zajló III. házi versenyén vett részt. A Bácskai Hírlap augusztus 22-ei számából kiderül, hogy „közönség élénk érdeklődése” mellett zajló sporteseményen nem csak kerékpárversenyt tartottak, hanem számos más sportágban is zajlottak megmérettetések. Az érdeklődők többek között láthattak teniszt, országúti gyaloglást, 100 méteres úszást, 100 yardos futást, súlydobást, rúdugrást, távolugrást, diszkoszvetést, szertornát. A hírlap tudósításában hozzátették, hogy az érdeklődést a verseny iránt fokozta, hogy az amerikai házaspár is részt vett az eseményen. A sportegylet házi versenyét a díjkiosztó és táncmulatság zárta.