2024. március 29., péntek

Nevéhez hű tájház

Kopjafa készült Oromon, ahol rendhagyó módon, mégis sikeresen zajlott le a Zengő kézművestábor

Az oromi Zengő Tájházban a Zengő Kézműves-egyesület tagjai tizedik alkalommal tartottak tábort a helyi gyermekek számára. Az együtt alkotó gyermekek, akik a felnőttek irányításával dolgoznak, minden évben olyan produktumokat hoznak létre az egyhetes tábor ideje alatt, amelyekből ugyan otthonra is jut emléknek, a legnagyobb munkájukat azonban mindig az oromi egészségháznak ajándékozzák. Most, a jubileumi tábor alkalmából nem az egészségházat, hanem az iskolát szerették volna megajándékozni. A fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő egyesület vezetősége a jubileumi tábort nem egészen úgy képzelte el, ahogyan az megvalósult, elkeseredésre azonban semmi okuk nem volt, hiszen a rendezvény ezúttal is eredményesen valósult meg, igaz, a résztvevők most rendhagyó módon, szombaton, hétfőn, kedden és szerdán alkottak az oromi tájháznál.

Muhi Zsuzsanna, az egyesület elnöke elmondta, nagy köszönettel tartoznak a támogatásért a magyarkanizsai önkormányzatnak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak, amiért létrejöhetett a már hagyományosnak mondható tábor, amelyet a gyerekek természetesen idén is nagyon vártak.

– A mostani táborunk több szempontból is rendhagyó volt. Jubileumot ünnepel az egyesületünk, valamint maga a tábor is, hiszen éppen tízéves mindkettő. Szokatlan volt továbbá amiatt is, mert hétvégén kezdtük el a munkát, amelyet azután egy kis szünet után a hét közepéig folytattunk. Ilyenkorra ugyanis már le szokott zajlani az összejövetel, amit általában a nyári szünet elején vagy kellős közepén tartunk meg, idén ez némiképp módosult, ez azonban semmit sem csorbít az értékén. A gyermekek ugyanúgy dolgoztak, mint a korábbi években, igaz, különösen nagy figyelmet fordítottunk a járványügyi előírások betartására.

Idén nem az egészségház, hanem a helybeli Arany János Általános Iskola kapja meg a heti munkánk gyümölcsét. Az iskola udvarát fogja díszíteni a gyermekek és Erdélyi István oromhegyesi fafaragó közös munkája. Úgy terveztük, hogy a szeptember elsejei ünnepélyes tanévnyitón adjuk át azt a kopjafát, amin most dolgozunk, azt viszont most még nem tudjuk pontosan, lesz-e ünnepélyes tanévnyitó, vagy sem. Ez természetesen egyáltalán nem gátolt bennünket a folyamatos munkában, a gyermekek nagy szeretettel sajátították el a fafaragás csínját-bínját. Mindegyikük szerette volna rajta hagyni a névjegyét vagy inkább keze nyomát a kopjafán, az oromhegyesi fafaragó pedig örömmel segített nekik ebben, így mindenki örömére idén is elkészült a Zengő kézművestábor fő műve – magyarázta Muhi Zsuzsanna.

A táborban mindemellett gyöngyfűzés, festés, képkeret-készítés is zajlott huszonöt gyermek részvételével, akik csoportokra osztva sajátították el a kézműveskedés legalapvetőbb fortélyait, szemmel láthatóan óriási örömmel és lelkesedéssel. A munkába a helyi kézművesek is besegítettek, ugyanakkor az oromhegyesi foltvarrók is meglátogatták az oromi tábort annak érdekében, hogy átadják a tudásukat a részt vevő gyerekeknek, akik ezúttal is szivacsként szívták magukba a tudást, és tanultak észrevétlenül, erőfeszítés nélkül, szórakozva az oromi tájház udvarán.