2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

Történelmi TSC-siker Moldovában

Szabó Zoltán vezetőedző kiválóan felkészítette a topolyaiakat az európai kupaporondra

A topolyai TSC 2:0-s győzelmet aratott csütörtökön este az Európa-liga-selejtező 1. fordulójában Chișinăuban a moldovai Petrocub ellenfeleként. A nyertes mérkőzés azt jelenti, hogy a topolyaiaknál továbbra is él a remény, hogy El-főtáblára jussanak, igaz, a csoportkörig még hosszú az út, a selejtező 2. fordulójában már a mostaninál jóval komolyabb riválist is kaphat az együttes.

A topolyai klub a vezetőséggel, a stábtagokkal és az őket elkísérő újságírókkal szerdán délelőtt utazott el Moldovába, ahol már a reptéren kiváló fogadtatásban részesült a különítmény. A csapat a járványügyi és UEFA-előírásoknak megfelelően negatív PCR-teszt, valamint a helyszínen kitöltött informatív, koronavírussal kapcsolatos dokumentumok átnyújtása után a főváros egyik szállodájában alakította ki táborát. A bő másfél órás repülőúton ki-ki a maga módján készült az Európa-ligás mérkőzésre: Đuro Zec például Hans Rosling svéd fizikus, akadémikus Tények című ismeretterjesztő kötetét olvasta; a többség a mobilján nézett sorozatot, vagy alvás közben éppen zenét hallgatott; a hangulatfelelős szerepét leginkább Varga, Szilágyi és Filipović töltötte be, akik jobbnál jobb történeteket mesélve hahotáztak. A légkör tehát látszólag már ekkor is rendben volt, mindezt pedig a szerda délutáni átmozgató edzés is igazolta. A tréningre helyi idő szerint 19 órakor került sor: külön készültek a mezőnyjátékosok, külön a kapusok. A moldovai szervezők kínosan ügyeltek mindarra, amit az UEFA a pandémia miatt előírt, így tartani kellett a legalább másfél méteres távolságot, sőt, a stadion kijelölt részeiben még a szabadtéren is kötelezően viselni kellett a szájmaszkokat. A mindössze egyórás aktivitás során taktikai megbeszélésre már nem került sor – ezt korábban megtette a klub –, ehelyett a labdakezelésen és a kis területen való játékon volt a hangsúly. Szabó Zoltán vezetőedző a mérkőzés előtt még óvatosan fogalmazott, ám engedett egy kis betekintést a színfalak mögötti készülődésbe: „Próbáltunk felkészülni az ellenfélből, az internet segítségével, valamint a moldovai bajnokságban rivális Tiraspol horvát edzőjével (Zoran Zekić – a szerző megj.) is beszéltem. A Petrocub egy jó csapat, van öt-hat válogatott játékosuk és egy sajátos játékstílusuk, amit igen jól csinálnak.”

Csütörtökön a játékosok már csak a mérkőzéssel foglalkoztak, egész nap a szállodában tartózkodtak (a koronavírus miatt egyébként sem hagyhatták el a hotel területét), mert az UEFA delegáltja ügyelt arra, hogy a járványtól sújtott területen senki se járjon úgy, mint egyes magyarországi csapatok ugyanebben a sorozatban. Szabó szerint a játékosoknak leginkább pszichológiailag kellett helyrerázódniuk a legutóbbi, Metalac elleni, 3:2-re elvesztett meccs után, hogy felkészüljenek az európai erőpróbára. A csapatnak mindez láthatóan sikerült, és egy felettébb motivált moldovai gárdát múlt felül.

A találkozó elején a TSC a támadásoknál gyakran 4–2–4-es formációt mutatott, de Zec és Szilágyi feltolásával 4–2–1–2 is szerepelt a pályán. A Petrocub két egymáshoz közeli vonalba rendeződve szűkíteni próbálta a területet, leginkább egy 4–5–1 vagy 5–4–1 rajzolódott ki, s kontrákkal igyekezett játékba hozni a villámgyors moldovai válogatott Platicát, valamint a középcsatár Ambrost. A TSC támadásainak a 16. percben lett eredménye: egy szöglet után a csapatkapitány, Tomanović ugrott a legmagasabbra, és fejelt a hazaiak kapujába. A középpályás a 90 perc alatt – egy-két kisebb hibától eltekintve – mesterien irányította a csapatot, a lendületet pedig a sérülésből visszatérő Milićević adta meg a TSC-nek. A játék képe a 30. minutumban változott meg, amikor a román bíró – jogosan – kiállította Vargát. A félidő végéig a moldovaiak mindent megtettek az egyenlítésért, de nem sikerült gólt szerezniük, mindeközben a TSC-nél még a vezetőedző is besárgult. A második játékrész is hazai fölénnyel indult, ám Zec buktatása után a Petrocub is tíz emberre fogyatkozott, Lukić ráadásul magabiztosan értékesítette is a tizenegyest. A lényegi kérdés ekkor már eldőlt, bár Szabónak folyamatosan figyelmeztetnie kellett csapatát, hogy a lefújásig összpontosítsanak. Kisebb-nagyobb lehetőség mindkét oldalon adódott, de a 2:0-s állás végeredménynek bizonyult. A lefújás után érthetően hatalmas volt az öröm, Szabó is elégedetten nyilatkozott: „Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, de jól indítottuk a találkozót. Varga piros lapja kizökkentett minket, de jól reagáltunk az emberhátrányban. A második félidőre egy kis taktikai változást is eszközöltünk, és egy ellentámadásból tizenegyeshez jutottunk. Büszke vagyok a fiúkra! A győzelmet megünnepeltük a magunk módján, de nincs idő a pihenésre, mert vasárnap már a Zvezda ellen játszunk.”

Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója hasonló folytatásban reménykedik: „Mindenki keményen odatette magát, emberhátrányban is stabilizáltuk a csapatot, ahogyan azt már gyakoroltuk korábban például a Rad ellen is. Több jó egyéni teljesítményt láttunk, sokat jelentett Milićević visszatérése és Filipović bravúrja a meccs elején. Megérdemelten nyertünk, és ha ez a csapat így játszik, bátran mondhatjuk, hogy mindenkivel felvesszük a versenyt.”

Az El-selejtező 2. fordulójának sorsolását augusztus 31-én, hétfőn tartják. A TSC lehetséges ellenfelei a többi között a Milan, a Tottenham, a Rangers vagy éppen a moszkvai Dinamo, ugyanakkor a listán szerepel még a Liberec, Hajduk, Škendija, Galatasaray, Basel, København, Aalborg, APOEL, Wolfsburg, BATE, Standard, Granada, Hapoel, Rosenborg, Apollon, Reims, Fehérvár, Rio Ave, Kolos, Willem II, Jablonec, New Saints, Lech, Hartberg, Motherwell, Zrinjski, Kairat, Žalgiris és az FCSB.

Az UEFA a héten kiadott egy közleményt, miszerint a kvalifikációs szakaszban zárt kapuk mögött végig egymeccses párharcokat rendeznek, a videobírót pedig még a csoportkörben sem használják majd. A VAR bevetésére egészen az egyenes kieséses szakaszig várniuk kell a szurkolóknak.

Chișinău: Petrocub–TSC 0:2 (0:1)

Zimbru-stadion (10 400 férőhely), nézők nélkül, vezette: Sebastian Colțescu (Románia). Gólszerzők: Tomanović a 16. és Lukić az 55. percben (11-esből).

Petrocub: Avram, Jardan, Ndzomo, Racu, Taras, Douanla, Turcan, Rozgoniuc, Cojocari, Ambros, Platica. Vezetőedző: Lilian Popescu.

TSC: Filipović, Varga, Antonić, Babić, Ponjević, Zec, Tomanonović, Milićević, Duronjić, Lukić, Szilágyi. Vezetőedző: Szabó Zoltán.