2024. április 24., szerda
EURÓPA-LIGA – HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Történelmi moldovai kirándulás

Ma este (20 óra) a topolyai TSC történelme első európai mérkőzését játssza Moldovában a Petrocub csapata ellen az Európa-liga-selejtező 1. fordulójában. A szerb Szuperligába tavaly feljutó, majd kiváló szezont produkáló TSC a negyedik helyen zárt a nemzeti bajnokság versenyfutásában a Crvena zvezda, a Partizan és a Vojvodina mögött. Előbbi együttes a BL-selejtezőben indulhatott, a Partizan szintén ma játszik az El-kvalifikációban, míg a Vojvodina később, csak a harmadik körben csatlakozik a második számú európai kupasorozathoz. Fókuszáljunk most azonban a TSC-re!

Szabó Zoltán, a kék-fehérek vezetőedzője korábban lapunknak nyilatkozva elmondta: a TSC profitált abból, hogy a koronavírus-járvány miatt a Szuperliga 2019/2020-as idényében nem rendezték meg a rájátszást, s a rövidebb szezon miatt sokan nem tudták felvenni velük a versenyt. A topolyai csapat az új kiírás eddigi öt meccséből kettőt megnyert, kétszer döntetlent játszott, egyszer pedig – legutóbb – vereséget szenvedett, jelenleg a táblázat 9. helyén tanyázik. A teljesítmény egyáltalán nem rossz, s ha ehhez hozzátesszük, hogy a TSC hazai pályán két év után kapott ki, még a kisiklás is megbocsátható. A palánkai Bácska elleni 1:1 és a Metalac elleni 2:3 azonban figyelmeztető jel lehet az El-debütánsnak. A vajdasági csapat edzője a legutóbbi bajnoki után elmondta, hogy ezúttal nem érdemelték meg a pontokat, a három kapott gól soknak számít, ez pedig a védelem gyenge teljesítményének a számlájára írható.

„A Petrocub egy komoly csapat, évek óta ott van már az európai selejtezőkben. Még egyszer sem jutottak tovább, de mindig erős csapatokkal játszottak, és nagyon szorosak voltak a mérkőzések. A csapatnak van egy játékfilozófiája, amit elég jól csinálnak” – nyilatkozta Szabó még a szerdai indulás előtt. Nenad Filipović kapus csak alátámasztani tudta mindazt, amit a TSC edzője mondott, ugyanakkor kitért a topolyaiak futballjára is: „Nem tudunk és nem is akarunk másként játszani a megszokottnál, hiszen a ránk jellemző támadófocival akarunk érvényesülni. Reménykedünk abban, hogy a stílus, amit képviselünk, eredményre vezet majd.”

Bár a nagy többség számára, így a vajdasági futballszeretőknek is ismeretlen lehet a moldovai ellenfél, a TSC az elmúlt napokban alaposan kielemezte a Petrocub gárdáját, az edzéseken pedig felkészültek az európai kupaszereplése. A Petrocub pillanatnyilag a 2. helyet foglalja el a nemzeti bajnokságban: 8 forduló után 6 győzelem, 1 döntetlen, s csupán 1, az éllovas Tiraspoltól elszenvedett vereség a gárda mérlege. Mindehhez ráadásul 22 lőtt gól, azaz 2,75-ös meccsenkénti gólátlag társul, ami jól példázza a Petrocub gólerősségét. A csapat rendkívül fiatalnak számít, a keret átlagéletkora 25,4 év, ám ennek ellenére egyáltalán nem tapasztalatlan legénységről beszélünk, sőt! A bajnokságban 2017 óta stabilan a dobogón végez az együttes, a tavalyi szezonban pedig még egy moldovai kupagyőzelmet is ünnepelhetett az alakulat. A keretből már 16 játékos játszott valamikor az európai kupaporondon, többségük az elmúlt két évben a Petrocub színeiben is pályára lépett az El-selejtezőben. A 2018/2019-es idényben a horvát Osijekkel mérkőzött meg oda-vissza vágós rendszerben a moldovai klub, s egy 1:1-es hazai remi után minimális arányban, 2:1-re kapott ki Horvátországban. Tavaly a ciprusi AEK kettős győzelemmel (1:0, 1:0) búcsúztatta a gárdát, amelynek legértékesebb játékosa a 27 éves csatár, Vladimir Ambros. Rajta kívül további négy játékos szerepelt már a moldovai válogatottban, így a TSC-nek egyáltalán nem szabad félvállról vennie a kihívást.

A járvány miatt ezúttal egymeccses párharcot rendeznek a selejtező 1. és 2. fordulójában, így a topolyaiaknak idegenben kell kiharcolniuk a további szereplést. A mérkőzést Moldova fővárosában, Chișinăuban játsszák.