2024. március 29., péntek

Vizsgálatot indított az orosz belügyminisztérium

Vizsgálatot indított Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus kórházi kezelésének ügyében a közlekedésrendészet - közölte a TASZSZ hírügynökséggel az orosz belügyminisztérium nyugat-szibériai részlege.

A tájékoztatás szerint a nyugat-szibériai közlekedésrendészetnél több mint húszféle törvényszéki orvosszakértői, biológiai, fizikai és kémiai vizsgálat zajlik.
Navalnij egy héttel ezelőtt egy repülőgépen lett rosszul, a gépnek emiatt kényszerleszállást kellett végrehajtania Omszkban. Az ellenzéki politikus mintáiban a pénteki belügyi közlemény mindeddig erős vagy kábító hatású anyagot nem találtak.
A rendőrök átvizsgálták Navalnij szállodai szobáját és szibériai mozgásának helyszíneit. Lefoglaltak több mint száz olyan tárgyat, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak.

Az ügyben, amelyben a politikust jelenleg ápoló berlini Charité kórház azt közölte, hogy első klinikai eredményei szerint Navalnijt megmérgezhették, több ország vezetője gyors és átlátható vizsgálatot sürgetett.
A Kreml ezzel szemben egyelőre nem látja indokát annak, hogy bűnügyi nyomozás induljon. Érvelése szerint nem azonosítottak Navalnijt kómába döntő anyagot, és nem bizonyosodott be, hogy merénylet történt.
Az orosz főügyészség csütörtökön az 1959-es európai jogsegély-egyezmény alapján magyarázatot és bizonyítékokat kért az illetékes német szervektől a Navalnij vizsgálatának első klinikai vizsgálati eredményeivel kapcsolatban, valamint orvosi adatokat a politikus Berlinbe szállítása és a berlini kezelése idejéről. A hivatal egyúttal kifejezte készségét az együttműködésre és az adatszolgáltatásra.
A főügyészség közölte, hogy az ügyben elvégzett - a hasonló helyzetbe került légiutasok esetében rutingyakorlatnak számító - előzetes vizsgálat nem bukkant olyan adatokra, amelyek Navalnij terhére elkövetett szándékos bűncselekmény elkövetésére utaltak volna, és amelyek alapján a történteket a büntető törvénykönyv alapján minősíteni lehetne.

Vlagyimir Ugljov, a sajtóban "Novicsok" néven emlegetett harci idegméreg egyik kifejlesztője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva "irreális verziónak" nevezte azt az állítást, hogy Navalnijt ilyen szerrel mérgezhették meg. Ugljov arra reagált, hogy a német Spiegel magazin, a The Insider orosz hírportál és a Bellingcat tényfeltáró csoport közölte: a Charité orvosai kapcsolatba léptek azokkal a bolgár kollégáikkal, akik a 2015-ben megmérgezett Emilijan Gebrev bolgár üzletembert kezelték. Gebrevet a közlés szerint egy Novicsok-osztályú méreggel próbálták megölni, a szófiai ügyészség közlése szerint "orosz ügynökök".

Ugljov rámutatott, hogy a "Novicsok", valamint a mérgezéssel kapcsolatos elméletekben emlegetett szarin és szomán a bőrrel érintkezve 10 percen belül öl, így az ellenzéki politikus már annál az asztalnál meghalt volna, amelynél a tomszki repülőtéren teázott. Emellett ilyen méreggel az adott körülmények között, egy kávézóban elkövetett merénylet az elkövetővel is végezhetett volna.

Ugljov korábban azt mondta, hogy Navalnijnál a kolinészteráz-szint csökkenésére használt, egyebebek között az Alzheimer-kór ellen alkalmazott gyógyszerek nagymértékű szedése szervesfoszfor-idegmérgekhez hasonló hatást idézhet elő.
Korábbi közlések szerint egyébként Emilijan Gebrevet, a Dunarit fegyvergyár tulajdonosát és fiát klórpirifosszal, egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel próbálták megölni.