2024. április 25., csütörtök

Hamarosan folyósítják a minimálbér-támogatást

Egymillió alkalmazott részesül 18 000 dináros segélyben

Szeptember 8-án, kedden folyósítják a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítését célzó minimálbér-támogatásokat – jelentette ki csütörtökön Siniša Mali pénzügyminiszter. Ezúttal is mintegy egymillió munkás részesül 18 ezer dináros támogatásban 235 ezer vállalat alkalmazottjaként. Ez lesz a második kifizetés, melynek összegét a minimálbér hatvan százalékának juttatása képezi.

Korábban három teljes minimálbért is utalt már a koronavírus-járvány kitörése óta az állam. Mint  Mali elmondta a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában, a mostani és a korábbi juttatások is annak az összesen 5,8 milliárd eurós állami csomagnak a részét képezték, amelynek célja a járvány gazdasági következményeinek enyhítése. Csak az öt minimálbér-támogatásra 130 milliárd dinárt, vagyis több mint egymilliárd eurót kellett a költségvetésből fordítani.

Mali meggyőződésének adott hangot, hogy a gazdasági intézkedések helyénvalóak voltak, megfelelő időben és mértékben támogatták a cégeket, s ez segített a lehető legrosszabb forgatókönyvnek az elkerüléséhez, a gyárak bezárásának és a munkások nagy számú elbocsátásának a megakadályozásához. Mint mondta, sajnos fejlettebb államokban jelenleg ez a rossz forgatókönyv zajlik.

– Nincsenek nagy elbocsátások, nem zártak be a gyáraink sem. A gazdasági rendszer stabil. Megőriztük a makrogazdasági stabilitást, s csaknem teljes egészében sikerült szinten tartani a foglalkoztatottsági adatokat is – értékelte beszámolójában a tárcavezető.

Megjegyezte, hogy Szerbia bruttó hazai termékének 12,5 százalékát teszi ki a gazdasági mentőöv. Más országok – tette hozzá – nem dicsekedhetnek ilyen mértékű támogatások odaítélésével. Megítélése szerint a csomag bevezetése azért volt egyáltalán lehetséges, mert 2014-ben és a rá következő évben nehéz, de sikeres gazdasági reformokat hajtott végre az ország.

Az idei első félév eredményei szerint a szerb gazdaság visszaesése mindössze 0,9 százalékos. Ismét más országokkal hasonlította össze a hazai adatot, s örömmel nyugtázta, hogy a legjobb eredmények között van a szerbiai, s ez derűlátásra ad okot. Az a cél, hogy az év végén nullán vagy gyenge pozitív értéken landoljon a gazdasági fejlődés, s ne legyen visszaesés – értékelte.