2024. április 25., csütörtök
SEVERTRANS ZOMBOR

Lezáratlan a Németországban elkobzott autóbusz ügye

A Severtrans utasforgalmi vállalat autóbuszát Köln előtt megállította és ellenőrizte a német közlekedési rendőrség. Tekintettel arra, hogy számos szabálytalanságot talált, az utasokat leszállította, a járművet pedig elkobozta.

A Severtrans a sajtó érdeklődésére és a közérdekű adatok biztosának többszöri megkeresésére másfél év után reagált. Közleménye szerint a Németországba indított jármű másfél hónappal korábban esett át műszaki vizsgálaton, és rendelkezett a megfelelő műszaki állapotát igazoló tanúsítvánnyal. A cégvezetés hangsúlyozza, hogy az utazás során nem veszélyeztették sem az utasok, sem a gépkocsivezetők épségét, és hogy nem is esett senkinek baja – a kellemetlenségen kívül, hogy néhány órás várakozásra kényszerültek, amíg Kölnből nem érkezett egy másik busz értük.

Az utasforgalmi vállalat szerint a német közlekedési rendőrség a járműn észlelt hiányosságokért a buszvezetőket tartotta felelősnek, ezért a járművel együtt visszatartotta őket. Az elkobzás viszont nem volt tartós, 9500 euró letétbe helyezése után a jármű és a személyzet visszatérhetett Szerbiába.

A német rendőrség megállapítása szerint a jármű fékrendszere nem működött megfelelően, de nagyobb baj, hogy az üzemanyagtartályt illegálisan, amatőr módon kibővítették: a meglévő tartályhoz egy műanyag kannát csatlakoztattak, amelyet ragasztószalaggal rögzítettek. A csomagtér hátsó részében több ilyen folyadéktároló edényre bukkant a rendőrség.

A németországi eljárás még nem zárult le, azt szeretnék kideríteni, hogy ki szerelte meg az üzemanyagtartályt, ki és milyen célból helyezte a csomagtérbe a kanisztereket, valamint, hogy ki tudhatott mindezekről.

A Severtrans nem tudja, várhat-e büntetést a vállalat, és ha igen, milyen összegűt. A sofőröket mindenesetre kirúgta, mert a munkaköri leírás és a szabályzat szerint a busz személyzetének tudnia kell, mi található a jármű fedélzetén, és indulás előtt ellenőriznie kell a busz állapotát. A zombori vállalat állítása szerint a német rendőrség nem talált hiányosságot a nemzetközi utaztatáshoz szükséges dokumentációban.