2024. április 25., csütörtök

Szaktanárhiánnyal kezdődik a tanítás

A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskolában is az új tanévre készülnek

A tanévkezdés minden évben izgalommal jár úgy a gyerekek, mint a szülők és a tantestület számára is. Ez év szeptembere teljesen átírja az előző évek tapasztalatait, és számos új előírást és követelményt vezet be, ezek pedig nem teszik zökkenőmentessé az amúgy sem egyszerű periódust, mondta dr. Crnkovity Gábor, a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója.

Bácskossuthfalván negyven elsős kezdi meg az idei tanévet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Bácskossuthfalván negyven elsős kezdi meg az idei tanévet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

- Iskolánkban az oktatási minisztérium által kiadott előírásokat tiszteletben tartva készülünk a tanévre. Jelenleg zajlik a termek takarítása, fertőtlenítése. Az idei tanévben 40 elsős kezdi el koptatni a padokat. A diákok összlétszáma majd csak a tanítás első két napjában derül ki, ami biztos, hogy körülbelül 370 tanulóval számolunk. Igyekszünk majd az épületünk kapacitásait, a csoportok létszámát figyelembe véve megszervezni az órákat, olyan módon, hogy ez a gyerekek, a szülők és a tanári kar számára is elfogadható legyen. Azokban az osztályokban, ahol a diákok létszáma meghaladja a 18-at, ott kénytelenek vagyunk felbontani az osztályokat kétfelé. Ezzel az alsó osztályosok is két váltásban járnak majd, mint ahogy a felsősök is, az órák pedig 30-30 perces időtartamúak lesznek. A szokásos 7 óra 15 perces kezdést követően 15 óra 5 percig belefér majd a tanítási egy napba – hallhattuk az igazgatótól, aki elárulta azt is, hogy az épületegyüttes valamennyi helyiségét alárendelik a tanításnak, így tanteremmé alakítják a cserkészeknek és a sakkozóknak is helyet adó termeket is.

Dr. Crnkovity Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi években egyre nagyobb tanerőhiánnyal szembesülnek a tanintézmények, így a bácskossuthfalvi általános iskolának is nem kis kihívást jelent biztosítani a szakos előadókat.

- Az évek óta tartó létszámstop és az alacsony bérek, illetve az oktatásban egyre inkább eluralkodó kaotikus hangulat, a tanárok tekintélyének csorbulása a diákok és a szülők szemében mára odáig vezetett, hogy nagyon sokan elhagyták a pályát, illetve rengetegen külföldre távoztak a tantestületből. Egyre nehezebb szakost találni egy-egy tartósabb, rövidebb időre megüresedő munkahelyre. Különösen olyan diplomával rendelkező szaktanárt nehéz találni, aki magyar anyanyelvű, vagy magyar nyelven is elő tud adni, lelkesen és szeretettel, rátermetten viszonyul a hivatásához. Iskolánk jelenleg magyartanárt, zene, torna szakost keres – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy a napközis oktatást ismét beindítják a tanintézményben.

- A napközis foglalkozást úgy szerveztük meg, hogy alkalmazkodik az alsósok tanmenetéhez, az A és B csoportok váltják egymást hetente. Az ebédet, uzsonnát biztosítjuk a számukra, illetve az óvodások részére is, tehát a közelmúltban korszerűsített konyhánk teljes kapacitással működik. A szakköri tevékenységek újraszerveződéséhez még kérdőjelet tettünk, az mind azon múlik, hogy hogy alakul a vírushelyzet, vagyis kivárjuk a következő hetek történéseit. Illetve ugyanígy a tanulmányi versenyek alakulása is még teljesen bizonytalan – mondta el az igazgató, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy honnan tájékozódnak a rájuk érvényes aktuális rendelkezésekkel kapcsolatban.

- A minisztérium által a sajtóban megjelentetett újdonságokról mi sajnos csak megkésve kapunk bármilyen értesítést, illetve gyakran ellentmondásos információkkal találjuk magunkat szemben. Ami viszont rendkívül örömteli, hogy a vezetőváltást követően jelentősen feljavult a kapcsolatunk a zombori székhelyű Iskolaigazgatósággal, és valóban partnerként kezelnek bennünket. Több kérdés megoldásában is számíthatunk rájuk ezekben a rendkívüli időkben – hangsúlyozta az iskola igazgatója, aki szólt arról is, hogy az eddigi években megszokott, ünnepélyes formában történő elsősök fogadása sajnos nagy valószínűséggel elmarad. Megtudtuk még, hogy szeptember 15-én szeretnék megtartani a hagyományos bácskossuthfalvi Diákszínjátszó találkozót, amire a körülményekre való tekintettel online kerül majd sor.