2024. március 29., péntek

Információs táblák a Palicsi- és a Ludasi-tó körül

Aktív szakaszában a két tó biodiverzitásának megőrzését célzó projektum

A Palicsi- és a Ludasi-tó biológiai sokszínűségének megőrzését célzó Ecolacus elnevezésű projektum több évvel ezelőtt kezdődött meg. Mint ismeretes, Németország kormánya a Német Fejlesztési Bankon keresztül 2015-ben 6,5 millió eurót hagyott jóvá a projektumra, amely számos kisebb-nagyobb beruházást foglal magába. A projektum részeként többek között kibővítik a palicsi csatornahálózatot, fejlesztik a szabadkai szennyvíztisztítót, eltávolítják a Palicsi-tóban lévő invazív halfajok egyedeit, valamint védősávot alakítanak ki a két tó körül. A projektum jelenlegi állásáról szerdán egy értékelő sajtótájékoztató keretein belül tudtunk meg többet, amelyen jelen voltak a projektum megvalósításában részt vevő közvállalatok képviselői, illetve bemutatták azokat az információs táblákat, amelyeket a két tó körül helyeznek el a közeljövőben.

Az első felszólaló Molnár Ervin projektmenedzser volt, akitől megtudtuk, hogy a projektum jelen pillanatban a legaktívabb fázisában jár.

– A beruházás minden intézkedésének megvalósítása megkezdődött. Mind a 14 tervezett közbeszerzési pályázat lezárult, és egy kivételével megtörtént a szerződések aláírása is. Kijelenthetjük, hogy a projektum vége közelebb van, mint az eleje, és bízunk benne, hogy minél hamarabb sikerül elérnünk a kívánt eredményeket – fogalmazott Molnár Ervin.

Az információs táblák egy példánya (Fotó: Benedek Miklós)

Az információs táblák egy példánya (Fotó: Benedek Miklós)

Ezt követően a Palicsi Park Kft. képviselője, Ljubica Bertović ismertette nagy vonalakban az Ecolacus projektum aktivitásait. Ljubica Bertović felszólalásából azt is megtudtuk, hogy a közeljövőben több információs táblát is felállítanak a Palicsi- és a Ludasi-tó fontos helyszínein. Ezek a táblák egyrészt információkat szolgáltatnak az Ecolacus projektummal kapcsolatban, ugyanakkor fontos tudnivalókkal szolgálnak a tó állat- és növényvilágáról, illetve a túraútvonalakról is. Emellett azt is megtudtuk, hogy a projektum részeként elkészült egy weboldal is, amelyen az érdeklődők minden információt megtalálhatnak. A weboldal a www.zastitapalicludas.rs címen érhető el szerb, magyar és angol nyelven.

Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója beszédében elsősorban a palicsi csatornahálózat bővítésével kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg a média képviselőivel.

– Palicson 22 kilométernyi szennyvízcsatorna létesül. A munkálatok befejezésének határideje szeptember 30-a. Ez azonban nem jelenti a projektum ezen részének végét, hisz a közeljövőben legkevesebb 500 felhasználó csatlakozását várjuk. Eddig körülbelül száz csatlakozást végeztünk el. Mindehhez azt is tudni kell, hogy az új rendelet szerint kötelező lesz a polgárok csatlakozása a hálózathoz. A városi szennyvíztisztító kifolyó csövénél egy újabb szűrőt helyezünk el, amivel lehetővé válik, hogy tovább csökkentsük a foszfor mennyiségét a szűrt szennyvízből. Emellett a dehidratált iszapnak a békovai Regionális Hulladéktárolóba való elszállításáról is gondoskodnunk is kell. Ehhez szükség van egy nagyobb kamionra, amit szintén ezen projektum keretén belül szerzünk be az év végéig – mondta Sugár György.

Dobó Márta, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatója felszólalásában elsősorban a lehalászásról, valamint a védősávok kialakításáról ejtett szót.

Naponta másfél tonnányi invazív halfajtát távolítanak el a Palicsi-tóból (Fotó: Gergely Árpád)

Naponta másfél tonnányi invazív halfajtát távolítanak el a Palicsi-tóból (Fotó: Gergely Árpád)

– Védősávokat a Palicsi-tó hármas és négyes szektora körül, valamint a Ludasi-tó körül alakítunk ki. Ezen védősávok a vízpart, illetve a mezőgazdasági területek közötti részen lesznek. Jelenleg az erre szolgáló területek kijelölése zajlik. A Palicsi-tó körül 11 000 négyzetméternyi területről, míg a Ludasi-tó esetében kétezer négyzetméteren történt meg az invazív növények eltávolítása. Ez a munka tovább folytatódik. A védősávok kialakítása érdekében a tavasz folyamán több hektárnyi területen lucernát vetettünk, amit rendszeresen kaszálunk, míg az őshonos fák és bokrok telepítésére ősszel kerül sor. Mindez a Tartományi Természetvédelmi Intézet által meghatározott feltételek betartásával történik – fogalmazott Dobó Márta. Ami a lehalászást illeti, megtudtuk, hogy az már 2014-ben megkezdődött, és augusztus harmadika óta naponta körülbelül másfél tonnányi invazív halat távolítanak el a Palicsi-tóból. A kifogott halakat az állatkerteknek juttatják el, de a vizsgálatok alapján emberi fogyasztásra is alkalmasak. A biomanipuláció őshonos halfajták telepítését is előirányozza.

Az Ecolacus projektum megvalósításának konzultáns partnere az osztrák SETEC Engineering GmbH & Co.KG cég, amelynek képviseletében Marko Stojčić szólalt fel, aki szót ejtett a két tó gazdag flórájáról és faunájáról, valamint reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy sikerül a fiatalokhoz közelebb hozni a környezetvédelmet.